Апелативният съд в Пловдив реши да разреши екстрадирането на 23-годишния

...
Апелативният съд в Пловдив реши да разреши екстрадирането на 23-годишния
Коментари Харесай

Съд даде на Германия 23-годишен младеж заради работа в кол център

Апелативният съд в Пловдив реши да позволи изгонването на 23-годишния Иван Тилев в Германия, където той е упрекнат за присъединяване във финансова машинация от компания, чиито притежатели са изчезнали. Това стана макар митингите пред Съдебната палата на негови близки и другари, и без значение от неговите изказвания, че той няма нищо общо със случай.

„ Моля да не бъда екстрадиран. Бях нает на работа през български сайт за претовареност. Никога не съм предполагал, че се прави незаконна дейност! “, заяви пред съда Иван Тилев.

Той работел в колцентъра на компанията от 2019 година и осъществявал по телефона финансови съвещания с клиенти, които вложили парите си в скъпи бумаги и криптовалути, споделя. В края на юли 2021 година, по заповед на немската прокуратура полиция и ГДБОП влезли в офиса, иззели техника и документи и направили неофициални разпити на чиновници. Тилев тогава не бил арестуван и изобщо не знаел, че ще му се повдигне задочно обвиняване. Офисът на компанията още тогава затворил порти. 

Година по-късно, през август тази година младежът се появил в полицията в бранш „ Български документи за идентичност “, с цел да си възобнови задграничния паспорт. Тогава чиновниците го осведомяват, че му е издадена Европейска заповед за арест и му слагат на място белезниците.Обвинението на немската прокуратура е присъединяване в проведена незаконна група за финансови измами в размер на 14 млн. евро – излиза наяве от Европейската заповед за арест. Конкретно за Тилев немските управляващи настояват, че е измамил хора за 800 хиляди евро.

„ Открих си работа напълно легално в Jobs.bg, всеки юноша с два езика – немски и британски, можеше да попадне в моята обстановка. Във компанията ме назначиха с трудов контракт, имах интервал на образование, а по-късно съветвах хора от целия свят по телефона за доходността на финансовите принадлежности. Нито за момент не съм считал, че вземам участие в машинация “ – описа в правосъдната зала обвиненият Иван Тилев.

Той изрази предпочитание да бъде съден от български съд и в случай че виновността му се потвърди, да изтърпи наказването си у нас. В Германия наказването за финансова машинация е до 15 години затвор, а съгласно българския Наказателен кодекс присъдата за същото закононарушение е до 6 години, когато се касае за дейности без предумисъл, за каквито твърди Тилев.

След правосъдното решение бащата на Тилев – Димитър, и приятелката му – Анна, обявиха, че България е направила изменничество по отношение на собствен жител. 

Докато траеше процесът в Пловдив, пред Съдебната палата десетки стачкуваха срещу екстрадицията на Тилев в Германия.

23-годишният мъж съобщи пред магистратите, че не е бил наясно, че се прави нещо неправилно в нито един миг. Адвокатът на Тилев, пък добави, че младият мъж не е имал нито противоположна връзка с клиентите, нито достъп до сметките, той просто е работил на трудов контракт и е търсил клиенти.

Магистратите решиха, че не са налице учредения за отричане на европейската заповед за арест.  “Във ваш интерес е да отидете в Германия и тези неща, които казахте пред българския съд да ги позовете за отбрана и там ", сподели съдията. Решението на Апелативен съд- Пловдив не предстои на обжалване.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР