Апелативен съд в САЩ временно блокира за спиране на правителственото

...
Апелативен съд в САЩ временно блокира за спиране на правителственото
Коментари Харесай

Съд в САЩ засега запазва достъпа до лекарство за аборт

Апелативен съд в Съединени американски щати краткотрайно блокира за прекъсване на държавното утвърждение за необятно употребявано лекарство за аборт, съобщи Би Би Си.

Мифепристон - едно от двете медикаменти, употребявани за медикаментозни аборти - беше утвърден от Администрацията по храните и медикаментите (FDA) и е позволен повече от 20 години.

Хапчетата за аборт в този момент са най-разпространеният способ за преустановяване на бременност, употребен при повече от половината от всички аборти в Съединени американски щати.
Това решение значи, че достъпът до мифепристон ще се резервира, само че с някои ограничавания. Те включват условие за посещаване при доктор, с цел да бъде получено лекарството и ограничение на използването му до първите седем седмици от бременността, вместо сегашните 10. Критиците на решението на съдията от Тексас Матю Качмарик споделят, че то ще отвори вратата за оборване на други утвърдени медикаменти в Съединени американски щати и че може да попречи на създаването на бъдещи лекарства.

В решението си от 8 април съдията подреди мифепристон да бъде изтеглен от пазара след седем дни, заявявайки, че FDA е нарушила федералните правила, които разрешават ускореното утвърждение на някои медикаменти. Заповедта трябваше да влезе в действие в петък.

 Закони и медикаменти: Битката за абортите в Съединени американски щати продължава през 2023 Закони и медикаменти: Битката за абортите в Съединени американски щати продължава през 2023

Министерството на правораздаването и производителят на лекарството желаеха от съда да спре решението на съдията.
Решението на съдията от Тексас - който беше назначен от някогашния президент Доналд Тръмп - пристигна, откакто за абортите предходната година, предизвиквайки вълна от забрани в обособените щати.
Експерти споделиха пред Би Би Си, че делото за хапчетата за аборт евентуално ще бъде прегледано в последна сметка от Върховния съд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР