Антиваксърите продължават да отхвърлят имунизациите - включително защото те отслабвали

...
Антиваксърите продължават да отхвърлят имунизациите - включително защото те отслабвали
Коментари Харесай

Не, ваксинациите не отслабват имунната система


Антиваксърите не престават да отхвърлят имунизациите - в това число тъй като те отслабвали имунната система като цяло. " Доказателството " е намерено в едно нидерландско проучване, само че обстоятелствата приказват напълно друго.

Ваксината на BioNTech/Pfizer понижава имунната отбрана на организма против други вируси и бактерии, тъй като пренасочва всички сили единствено към ковид: тази " вест " бързо се популяризира из обществените мрежи. Хората, които се опълчват на имунизациите, незабавно започнаха я цитират като сякаш научно доказателство. Някои консуматори отидоха и по-нататък с изказванието, че може да се стигне до смъртен излаз: " Хората към този момент ще мрат освен от Ковид-19, само че и от какви ли не други вирусни болести ".
Редакцията предлага
Тези изказвания се базират на проучване от Нидерландия, което излезе през май като предварителна обява на една научна платформа, само че до момента не е получило самостоятелна научна оценка. Операторите на платформата категорично предизвестяват, че предварителните изявления са единствено неокончателни работни отчети, които не трябва да се взимат поради в клиничната процедура и в опазването на здравето и да излизат като публична информация в медиите.

Тъй че дано да забележим какво твърди това проучване и до каква степен изказванията му са съответстващи.

Доказва ли проучването от Нидерландия, че имунизацията против ковид отслабва имунната ни система?

Отговорът гласи: твърдо не. Изследването открива, че имунизацията на BioNTech/Pfizer е ефикасна, споделя един от създателите му - Михай Нетеа от университета " Радбауд " в Неймехен. Внушението, че съгласно проучването имунизацията против Ковид-19 отслабва имунната система, е погрешно, споделя Нетеа. В изявление за Дъждовни води той изяснява: " Искахме да установим какви са имунологичните резултати на новите ваксини. Това е значимо, тъй като ще ги употребяваме още дълго време. Лошото е, че някои хора интерпретират нашето проучване в посока, която въобще не сме имали поради ". Михай Нетеа е безапелационен: няма клинични данни, които удостоверяват, че имунизацията отслабва имунната система и прави хората по-уязвими за други инфекции.

В рамките на проучването е била следена и дребна група от 16 имунизирани, при които се появили възпалителни реакции на вродения имунитет. Учените открили, че имунизацията освен основава добит имунитет, само че въздейства и върху вродения - прочут резултат и при други ваксини. Резултатите от нидерландското проучване са забавни за учените, само че за елементарните хора нямат никакво значение, споделя за Дъждовни води Кристине Фалк, председателка на Германското сдружение за имунология.

Дали директно след имунизацията хората не стават по-уязвими за други заболявания?

И по този въпрос: твърдо не. В обществените мрежи се появиха изказвания, че в следствие от измененията, които провокира имунизацията, имунната система става по-податлива на бактерии и други вируси.

Това не е правилно, тъй като имунната система на индивида има доста необятен диапазон и без проблеми може да " води война на няколко фронта ", в това число и след имунизацията против Ковид-19, изяснява Кристине Фалк. Тя опровергава и друго изказване, появило се в обществените мрежи: че сякаш след имунизацията човешкият организъм ставал по-уязвим за разнообразни херпеси, да вземем за пример за херпес зостер.

Дали имунизацията предизвиква рискови промени в имунната система?

Една дефиниция в новината за проучването изключително разбуни обществените мрежи: " препрограмиране на вродените имунни отговори ". Звучи рисково, само че в действителност значи " квалифициран имунитет " или " вродена имунна приемливост ". Кристине Фалк акцентира: " Всички ваксини влияят върху вродената имунна система ". Това обаче въобще не значи, че препрограмирането на вродените имунни отговори отслабва цялата имунна отбрана, акцентират както съавторът на проучването Михай Нетеа, по този начин и Кристине Фалк.

Фалк счита за неправилна интерпретацията, която дава в своя подкаст известният епидемиолог и журналист доктор Александър Кекуле. Той споделя: " При имунизирането против SARS-CoV-2 се притъпява имунният отговор против други вируси. Имаме едно - така да се каже - пренасочване на интензивността против SARS-CoV-2, а против други вируси имунитетът - отново така да се каже - понижава ". Но от нидерландското проучване сходен извод не може да се направи.

Променя ли имунизацията имунната ни система в дълготраен проект?

Още едно твърдо не. Приспособяването на вродените имунни отговори към резултата от имунизацията е единствено кратковременен резултат, акцентира Михай Нетеа. Същото следи и Кристине Фалк. Само две седмици след приемането на втора доза ваксина против Ковид-19, имунната система се завръща в естественото си положение. В същото време са зародили и мечтаните антитела - нещо като памет за имунната отбрана.

Кристине Фалк, председателка на Германското сдружение по имунология

Истински рисково е нещо друго, твърди имуноложката Кристине Фалк: измененията, настъпващи в имунната система след заболяване. " Наблюдавахме 100 пациенти. Дори при леките случаи вирусът съществено стресира имунната система и тя е принудена да води люта борба. И настъпващите в следствие от това промени към момента се следят месеци по-късно. Това ме тревожи доста повече ", изяснява Фалк.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР