Антъни Едуардс e заклещен. Звездата на отборът от НБА “Минесота

...
Антъни Едуардс e заклещен. Звездата на отборът от НБА “Минесота
Коментари Харесай

Да подадеш на себе си или как забивката с табло променя НБА

Антъни Едуардс e заклещен. Звездата на тимът от НБА “Минесота Тимбъруулвс ” има бранител на гърба си, а четирима други наблюдават всяко негово придвижване, до момента в който покриват съотборниците му. Затова Едуардс подава топката на единствения състезател на терена, на който знае, че може да се довери. На себе си.    В януарския мач против " Мемфис Гризлис " Едуардс хвърля топката нагоре към таблото, втурва се след нея и я забива в коша с две ръце. Това като се изключи че е вълнуваща панорама, е и дръзка демонстрация на атлетизъм и досетливост. Но най-забележителното в отиграването на Едуардс е, че то не е неповторимо. В цялата лига тази техника - дано я назовем " самоподаване ” - се трансформира в всекидневно придвижване за най-хубавите играчи в НБА.    За предходните генерации този трик беше непокътнат за загрявката преди мача или за Мачовете на звездите, в които бранителите не се раздават оптимално. Сега той се е трансформирал в законна тактика за тези, които са задоволително отскокливи и съобразителни, с цел да го изпълнят. Едуардс споделя, че нуждата е въодушевила този му опит.   

" Търсех някого, само че никой не беше свободен ", споделя Едуардс, представен от WSJ. " Но бях видял някой да го прави в Мача на звездите, тъй че си споделих: " Ще опитам ". 
Още на идната вечер звездата на " Филаделфия 76 " Джоел Ембийд отдаде респект на това осъществяване на “Мравката ”, както назовават Едуардс, като подмятна топката от линията за осъществяване на фаулове и я догони, с цел да я забие.     " Видях го нощес ", споделя Ембийд за забивката на Едуардс. " Казах си: " Ако той може да го направи, за какво и аз да не мога? ".    Както към този момент стана ясно, предприемането на сходен ход във значим мач не е нещо невиждано. Коби Брайънт го е правил. Леброн Джеймс го направи, когато залогът беше най-голям - в двата финала на НБА през 2017 и 2018 година Но този сезон бележи самобитен връх.     Двама изявени новобранци - Виктор Уембаняма и Чет Холмгрен - направиха това придвижване, протягайки необикновено дългите си ръце над смаяните бранители. Миналата седмица пък Тайрийз Халибъртън от " Индиана Пейсърс " показа собствен прочит на този вид отиграване, с което завоюва не две, а три точки за тима си. Той употребява таблото, с цел да направи пас към себе си, привличайки вниманието на отбраната, а по-късно отклони топката към непокрит собствен съотборник, оставен самичък зад линията на тройката.      Това, което извежда независимото нахлуване с табло на напред във времето, не е стилът, а тактиката. Въпреки цялата си ослепителност тази маневра е тактически постоянна и в вярната обстановка е съвсем невероятно да се реагира. Нападателят употребява инерцията на бранителя против себе си и трансформира неизгодната си позиция в преимущество.     

Това не значи, че е елементарно. Няколко дни след януарското осъществяване на Едуардс, Джейлън Браун от “Бостън Селтикс ” също се опита да го направи, само че не съумя. 
„ Със сигурност остарялата школа би си помислила: „ О, това не е сериозна баскетболна игра “, разяснява Дорис Бърк, коментатор на НБА за ESPN.    Том Крийн, някогашен треньор на Едуардс през неговия един академични сезон в Джорджия, не си спомня някогашният му състезател в миналото да е употребявал този ход в колежа. Дали Крийн щеше да се скара на Едуардс, че го е опитал, щеше да зависи от едно нещо - дали е проработило или не.     „ Но методът, по който той направи това, имаше целия смисъл на света “, споделя Крийн за забивката на Едуардс. „ Това не беше лековерен ход. Беше изобретателен, бърз ход. Треньорите избират великите играчи да вършат неточности при сходни осъществявания, когато се пробват да отиграят топката, в сравнение с пропуски. “    Този ход набира известност в миг, когато взаимното въздействие се популяризира в спорта по-бързо от всеки път. Не е изненадващо, споделя Бърк, че самоподаването на топката става все по-популярно измежду звездите в ерата на Instagram.    " В този ден и ера, когато акцентите се трансформират в средство за това потомство да види и разбере играта, всичко е на една ръка разстояние ", споделя той. " Така че една вечер го гледаш на телефона си, а на идващия ден го пробваш на игрището. "    

" Самоподаването ” оказва помощ и за възобновяване на статута на забивката като едно от най-вълнуващите отигравания в баскетбола. В разцвета на суперзвездите - от 70-те и 80-те години на Джулиъс Ървинг до 90-те години на Майкъл Джордан и 2000-те години на Брайънт и Винс Картър - забивката беше върхова точка в този спорт, сигнал за залата да избухне. Появата на Стивън Къри и настъпването на аналитичната епоха обаче трансформираха нещата и тройката се трансформира в най-ценното и най-използваното отиграване в баскетбола. 
Спадът в статута на забивката като метод да се означи панер може да се види и през годишния конкурс за забивки в НБА, който се организира по време на Уикенда на звездите. През миналите десетилетия в него участваха звезди от международна големина: Доктор Джей, Доминик Уилкинс, Джордан, Брайънт. Сега той е най-вече поле за изява на малко известни играчи. Миналата година да вземем за пример състезанието беше извоюван от Мак Макклъндж, който прекара по-голямата част от сезона в “Делауеър Блу Коутс ” от по-нископрофилната Лига за развиване (G League).    Но в случай че този вид отиграване съумя да върне ореола на забивките в баскетбола, то също по този начин слага и ново предизвикателство пред статистиците на НБА. Заслужава ли асистенция изпълнителят? Трябва ли да му се лишават точките за пропуснатата пукотевица, предшестваща осъществената? Засега формалната статистика не признава асистенция при тези отигравания - записват се като елементарен панер, както всички останали. Но те са и освен това от това - извънредно ефектни и може би бъдещето на играта. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР