Английската централна банка запази водещата си лихва на рекордно ниското

...
Английската централна банка запази водещата си лихва на рекордно ниското
Коментари Харесай

Английската централна банка разшири програмата си за изкупуване на облигации

Английската централна банка резервира водещата си рента на рекордно ниското ниво от 0,1% на фона на влизането в действие на цялостната карантина в Англия, съобщи Си Ен Би Си.

Същевременно с това обаче централната банка усили размера на програмата си за изкупуване на облигации със 150 милиарда паунда до 895 милиарда паунда. Анализаторите чакаха нарастване от 100 милиарда паунда.

Миналият месец АЦБ изиска информация от комерсиалните банки във Англия по отношение на тяхната подготвеност за евентуално въвеждане на нулеви или негативни лихви. От началото на епидемията от ковид в страната през март, централната банка смъкна референтния си лихвен % два пъти, с цел да стигне до сегашното му ниво от 0,1%.

Днес АЦБ предвижда, че английската стопанска система ще нарасне с 7,25% през 2021 година, което е проверка надолу спрямо упования растеж от 9%, който бе разгласен по време на съвещанието на централната банка през август. За 2022 година обаче проверката е възходяща, като упованията в този момент са  за покачване на брутния вътрешен артикул с 6,25%, по отношение на по-ранната прогноза за растеж от 3,5%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР