Ангажиментът за закупуването на нов боен многоцелеви изтребител е 100-процентов.

...
Ангажиментът за закупуването на нов боен многоцелеви изтребител е 100-процентов.
Коментари Харесай

Христо Гаджев: Сумата за 16 бойни самолета може да надхвърли 5 млрд.

Ангажиментът за закупуването на нов военен многоцелеви изтребител е 100-процентов. България се нуждае от нов аероплан, който да придобие в оптимално къси периоди. Парите ги има планувани както в бюджета за тази година, по този начин и в прогнозните бюджети за идващите години. Въпросът е парите да се изхарчат по оптимално ефикасен метод. Това съобщи в предаването „ Неделя 150 “ депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев , член на парламентарната комисия по защита и краткотрайната комисия за „ Грипен “-ите.

Сумата не е дребна и би трябвало доста деликатно да следим по какъв начин ще бъде разходвана. Първоначалният стадий е за 1,5 милиарда за първите 8 самолета плюс наземно съоръжение и 3-годишна интегрирана поддръжка на самолетите. За идващите 8 самолета би трябвало в допълнение средства, които са близко в този периметър. Т.е. общо ще станат към 3 милиарда Допълнително за поддръжка, за въоръжение, за образование на състава през годините – сумата може умерено да надвиши и 5 милиарда /…/ При състояние, че средствата са се нараснали двойно от 2012-а година – от 700 млн. на 1,5 милиарда, за какво да не се изиска и едно усъвършенстване на офертите, т.е. към този момент да не приказваме единствено за използвани самолети, а да се види и за нови самолети. В последна сметка мисля, че най-хубавото решение за нас би било нов аероплан.

Според депутата от Българска социалистическа партия Славчо Велков , член на парламентарната комисия по защита, сметката от 5 милиарда е точна, само че въпросът е дали страната ни ги има тези пари и дали ще ги има в идващите няколко години. По думите му това са парите от целия бюджет за защита в продължение на няколко години.

Основният проблем сега е – да се тупа топката, тъй като тези пари ги няма.

Гаджев изясни „ частичния рестарт “ на процедурата: По време на работата на комисията през последните 3 месеца имахме опция да се срещнем с огромна част от документите, които са готови и върху които се обосновава избора на аероплан, който е осъществен в края на март 2017-а година. Това, което ни направи усещане, са редица грешки, неточности в метода, по който е ръководен процесът. Това, което желаеме да забележим, и това, което бихме желали да предложим, министерството, в случай че реши да се съобрази, е тъкмо да бъдат изчистени тези пропуски, с цел да може процедурата да тръгне по естествен метод, доста по-прозрачен да бъде, в сравнение с беше до момента, надлежно да се усъвършенства планът за капиталов разход, който е признат от Народно събрание, и по-късно още веднъж да бъдат изпратени към този момент усъвършенствани запитвания към страните-доставчици.

Славчо Велков уточни обаче, че до 2-3 години е трябвало да бъдат закупени тези 8 изтребителя, а в този момент поради измененията процедурата ще бъде забавена.  

Купуването на нови самолети не идва да замести нито МиГ-29, нито Су-25. Ако се измине оня комплициран път не от 7 години, само че 2-3 години, със периода на доставка и избор на снабдител, по-късно на подготовка на летателния състав – мисля, че в идващите 4-5 години при положително предпочитание ние може да имаме нов вид военен аероплан, само че в случай, че имаме съответните пари, защото финансовата рамка през годините ще се трансформира – тя беше 700 млн. лева, а стигна съвсем до 2 милиарда

Велков е безапелационен, че не би трябвало да се приказва за използвани самолети, а за нов вид военен аероплан: Не може самолети на 30-35 години да бъдат от нов вид, каквато и модернизацията да им се прави. Те няма да дават отговор на нарасналите условия. Постоянно има нови закани и провокации.

Христо Гаджев акцентира, че съгласно документите новият изтребител би трябвало да размени МиГ-29 и Су-25, само че последователно през годините. В този смисъл поддръжката на МиГ-29 и Су-25 в обозримо бъдеще би трябвало да продължи, добави той. 

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР