Анелия Торошанова от Българско национално радио и професор Венелин Терзиев

...
Анелия Торошанова от Българско национално радио и професор Венелин Терзиев
Коментари Харесай

Анелия Торошанова с почетен плакет на Комисията за защита от дискриминация

Анелия Торошанова от Българско национално радио и професор Венелин Терзиев от Военна академия „ Георги Стойков Раковски “ са удостоени с почетни плакети на Комисията за отбрана от дискриминация.

Наградите и оценките, които ръководителят на Комисията за отбрана от дискриминация доцент доктор Ана Джумалиева присъжда на общественици, учени и политици, са част от огромната задача по предварителна защита, гласност и оценка на тази активност.

Проф. Джумалиева благодари на Анелия Торошанова – създател и водещ на юридическото предаване на БНР „ Законът и Темида “, и сподели, че приема предаването като сътрудник на Комисията за отбрана от дискриминация. Единствено значими в борбата против неравенството и предразсъдъците са медиите и публицистите.



„ Предаването „ Законът и Темида “ е единственият дълготраен сътрудник на Комисията за отбрана от дискриминация. Вие ежемесечно отразявате нашата активност и ви благодаря за отношението и проявения интерес. Тези въпроси са извънредно значими за цялото общество и колкото повече се приказва да тези проблеми, толкоз по-лесно могат да бъдат позволени, а това ще докара и до превъзмогване на стандартите и предразсъдъците, които съществуват. Това е едно доста положително партньорство сред БНР и Комисията. Вие ни помагате и в превантивната активност, тъй като за тези проблеми би трябвало да се приказва, преди да са зародили. “ – сподели доцент доктор Ана Джумалиева – ръководител на КЗД.

" Дискриминационните процеси несъмнено съществуват в нашето общество. Наличието на правна регулация в тази посока, както и съществуването на Комисия за отбрана от дискриминация, е детайл от тези публични връзки. Те постоянно са били факт на обществено и публично разискване – най-малкото заради тяхната социална значителност. Основен детайл от този принос е предварителната защита и „ проявление “ на обществото на тези феномени и дейности. Дискриминацията може да се прояви под разнообразни форми и в разнообразни сфери от публичния живот. Затова е значимо да умеем да разпознаваме обстановки на дискриминация и да знаем дали имаме право да подадем недоволство и къде то може да бъде направено. В общественото пространство, в това число интернет пространството, обществените мрежи, както и формалните институции показват задоволително по размер такава информация. Друг е въпросът дали я търсим, намираме и интерпретираме по подобаващ метод. Специалистите в тази сфера са стеснен брой, като по-голяма част са ангажирани в системата на правоприлагане на този специфичен закон. – споделя проф. Венелин Терзиев.



Всеки от нас има право да употребява полагащите му се човешки права наедно с всички останали лица, без да бъде обект на дискриминация. Забраната за дискриминация е в основата на всички човешки права.

Различните закони оферират друга степен на отбрана против дискриминация.

В законите, които уреждат човешките права, правото на тъждество и недискриминация е предпазено по два метода. В някои закони отбраната от дискриминация не е заложена като без значение право, а е обвързана с други права и свободи, обезпечени от тези закони. Например, страната е длъжна да зачита правото на персонален и фамилен живот, правото на обективен развой и прочие без всякаква дискриминация. От друга страна – има закони, в които възбраната за дискриминация е самостоятелно, независимо право, което не е обвързано с други права, планувани в закона. Тоест, тя е заложена като право, което не зависи от съществуването или престъпването на други законни права.

Безспорен детайл на одобряване на активността на Комисията за отбрана от дискриминация е голямата обучителна, разяснителна, научноизследователска и планова активност, която способства за одобряване на институцията и най-много – за попречване на тези процеси и феномени.
Снимки Екип на КЗД.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР