Андрий Йермак: Очаквам "много скоро" да се проведе диалог между

...
Андрий Йермак: Очаквам "много скоро" да се проведе диалог между
Коментари Харесай

Украйна иска Китай да стане гарант за украинската сигурност

Андрий Йермак: Очаквам "много скоро " да се организира разговор сред украинския водач и китайския президент Си Дзинпин

Украйна желае Китай да играе по-забележима роля в прекъсването на войната с Русия, както и да стане предстоящ поръчител за украинската сигурност, сподели във вторник началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски, Андрий Йермак, представен от Ройтерс.

Йермак, който управлява офиса на Зеленски, също сподели, че чака "много скоро " да се организира разговор сред украинския водач и китайския президент Си Дзинпин, без да дава детайлности, съобщи.

Китай отдавна построява по-тесни връзки в региона на енергетиката, търговията и сигурността с Русия, само че е и най-големият търговски сътрудник на Украйна. Пекин устоя на натиска от западните страни и се въздържа да осъди нахлуването на Русия.

"Засега виждахме неутралната позиция на Китай. И, както споделих по-рано, ние имаме вяра, че Китай... би трябвало да играе по-забележима роля в приключването на тази война и в построяването на нова световна система за сигурност ", сподели Йермак на виртуална конференция, проведена от мозъчния концерн Chatham House в Лондон.

"Очакваме също по този начин Китай да способства в значима степен за тази нова система за сигурност за Украйна и също по този начин чакаме Китай да бъде един от гарантите в границите на тази система за сигурност ", сподели той..

"Ние се отнасяме към Китай с извънредно почитание и чакаме той да играе самодейна роля в този развой. "

Преди нахлуването на Русия Киев съобщи, че желае гаранции за сигурност от великите сили, наричайки съществуващата световна архитектура за сигурност "почти счупена ".

Китай и Русия са непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, дружно със Съединени американски щати, Англия и Франция.

Съединените щати предизвестиха Китай предходната седмица да не оказва помощ на Русия за нашествието в Украйна, която стартира на 24 февруари.

Пекин съобщи, че се застъпва за дипломатическо решение на спора и че поддържа териториалната целокупност както на Русия, по този начин и на Украйна, като в същото време признава "законните " опасения на Москва за сигурността.

Според ръководещия шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева проблемите, пред които е изправен Китай през днешния ден, са толкоз значими, че е доста малко евентуално те да търсят още повече проблеми за стопанската система си, имайки поради позицията на Китай за войната в Украйна и напомни, че растежът в Китай се е забавил фрапантно и сега вариантът на ковид Омикрон удря страната с най-силната вълна от началото на Коронавирус пандемията.

Междувременно президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предизвести китайския водач Си Дзинпин по време на видеоразговора сред тях в петък за "последици ", в случай че Пекин окаже материална поддръжка на съветската инвазия в Украйна, съобщи Белият дом, макар че и двете страни подчертаха нуждата от дипломатическо решение на рецесията, предава Ройтерс.

Въпреки че Белият дом не посочи какви биха могли да бъдат тези последствия или по какъв начин Съединени американски щати ще дефинират "материална поддръжка ", прессекретарят Джен Псаки уточни, че "огромните търговски потоци на Китай могат да бъдат наранени. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР