Андрей Гурков в коментар за Deutsche Welle Преди беше Twitter,

...
Андрей Гурков в коментар за Deutsche Welle Преди беше Twitter,
Коментари Харесай

Коментар | Как Илън Мъск отблъсква и потребители на Х, и клиенти на Тесла

Андрей Гурков в коментар за Deutsche Welle
Преди беше Twitter, в този момент е Х: откогато Илън Мъск купи и преименува обществената мрежа, от ден на ден немски компании се чудят дали има смисъл да употребяват платформата за своите рекламни цели. " Растящият брой на подправени вести и потресаващият език на омразата, разпространението на екстремистки политически възгледи като че ли мощно озадачиха редица компании ", споделя Бернхард Роледер, общоприет шеф на немската Асоциация на цифровата промишленост Bitcom, разяснявайки скорошно допитване до немските компании.

В него 43 % от компаниите са дали отговор, че откогато платформата е поета от Илън Мъск, към този момент не разгласяват толкоз постоянно или пък въобще не разгласяват вести в Х. Например 36 на 100 частично или напълно са прекратили и рекламните си изявления в мрежата. А една пета от фирмите напряко считат да закрият сметките си в някогашния Twitter. Причината: опасения от вероятни имиджови вреди.

Все отново тази наклонност не е всеобща, въпреки че съгласно допитването отношението към преименуваната на X мрежа измежду немските настоятелен среди е много скептично. Повече от половината интервюирани компании считат, че под управлението на Мъск Х задълбочава разделянето в обществото и немските компании би трябвало да се отдръпват от платформата. Цели 74 % упорстват за по-строг надзор над обществената мрежа.
Реклама
Скептичното и даже негативно отношение на част от немския бизнес към Х вероятно даже ще се задълбочи. Допитването бе извършено през август и септември, а едно напълно скорошно изявление на Мъск в допълнение възмути част от германците. В края на септември милиардерът на практика прикани жителите на Федералната република да гласоподават за дяснопопулистката партия " Алтернатива за Германия " (АзГ), което накара някои немски политици демонстративно да изоставен обществената мрежа.

Какво тъкмо се случи? Илън Мъск, който има към 158 милиона почитатели в Х, препубликува видео на потребителя RadioGenoa, което демонстрира избавяне на африкански бежанци в намерено море, а в съпътстващия текст се твърди, че сега осем кораба на немски неправителствени организации, субсидирани от държавното управление в Берлин, обикалят из Средиземно море " да събират незаконни мигранти и да ги разтоварват в Италия ". Следва фразата: " Да се надяваме, че " Алтернатива за Германия " (АзГ) ще завоюва изборите, с цел да спре това европейско самоубийство ". Към всичко това Илън Мъск е добавил реторичния въпрос " Дали немското общество осъзнава това? ".

Не е ясно дали притежателят на Х го осъзнава, само че този негов пост се появи в самото навечерие на два основни провинциални избора в Германия - в Бавария и в Хесен. Ето за какво предизборната пропаганда от страна на Мъск провокира доста необятен отзив в немските медии и беше възприета като вмешателство на американския милиардер в изборния развой - и то в интерес на партия, в която от ден на ден укрепват неонацистките сили.

Министерството на външните работи в Берлин незабавно отговори на въпроса на Мъск дали немското общество осъзнава: " Да. Това се назовава избавяне на човешки животи. " От своя страна и Мъск реагира на тази позиция с думите: " Честно казано, аз се колебая дали преобладаващото болшинство от немската общност поддържа това. Провеждали ли сте допитване? "
Реклама
В провокираната от тези реплики дискусия вестник " Зюддойче цайтунг " разгласява коментар, който приканва читателите или напълно да махнат своите постове от Х, или най-малко да прекратят дейното си присъединяване в мрежата . " Като хуманно настроени европейци би трябвало да се запитаме дали е редно и отсега нататък да използваме тази обществена мрежа, чийто началник се намесва в политиката от такива крайнодесни позиции ", се споделя в него.

С други думи, изцяло евентуално е в Германия от ден на ден хора, а освен компании и политици, да стартират да напущат Х, някогашната Twitter. Но фактът, че Илън Мъск в действителност застава на страната на " Алтернатива за Германия " може да нанесе вреди на един доста по-голям негов бизнес: продажбите на електрическите коли " Тесла " , които се създават в това число и в Германия.

Защото измежду немските купувачи на " Тесла " има значително последователи и гласоподаватели на Зелените. Тези хора несъмнено ще отчетат обстоятелството, че в миг, в който Зелените като съдружен сътрудник в държавното управление в Берлин се пробват дружно с европейските сътрудници да намерят задоволително решение на подобен комплициран и мъчителен проблем, какъвто е потокът незаконни мигранти през Средиземно море, таман шефът и максимален акционер на компанията " Тесла " популяризира възгледи в поддръжка на ксенофобската дяснопопулистка партия.
Свързани публикации Коментар | Европейски Съюз се бори с дезинформацията в обществените мрежи, само че с Мъск удря на камък 4 октомври 2023, 14:54 Коментар | Бизнес водачите се тормозят от възхода на " Алтернатива за Германия " 4 септември 2023, 12:15 Колко в действителност е екологично вашето електрическо транспортно средство 1 септември 2023, 06:07 Полезните идиоти на Владимир Путин 12 юли 2023, 08:17
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР