Анализ отчита нарастване на смъртните случаи от горещини, глад и

...
Анализ отчита нарастване на смъртните случаи от горещини, глад и
Коментари Харесай

Световното здраве все по-голям заложник на изкопаемите горива

Анализ регистрира повишаване на смъртните случаи от горещини, апетит и инфекциозни заболявания със усилването на климатичната рецесия, до момента в който държавните управления не престават да дават повече дотации за изкопаемите горива, в сравнение с за по-бедните страни, които изпитват последствията от световното стопляне.

Извънредната обстановка, обвързвана с климата, задълбочава рецесиите в региона на храните, силата и разноските за живот. Например през 2021 година съвсем половин трилион работни часа са били изгубени заради рискови горещини. Това визира най-много селскостопанските служащи в по-бедните страни, като понижава доставките на храна и приходите, написа „ Гардиън “.

Спешни, ориентирани към здравето дейности за справяне с световното стопляне могат да спасят милиони животи годишно и да дадат опция на хората да процъфтяват, а освен да оцеляват, с по-чист въздух и по-добри храни.

Докладът, направен от групата Lancet Countdown по въпросите на здравето и изменението на климата, е озаглавен " Здравето на милостта на изкопаемите горива ". Той е направен от съвсем 100 специалисти от 51 институции от всички континенти и е оповестен в навечерието на срещата на върха на Организация на обединените нации за климата Cop27 в Египет.

" Климатичната рецесия ни убива ", съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш в отговор на отчета. " Тя подкопава освен здравето на нашата планета, само че и здравето на хората на всички места - посредством токсично замърсяване на въздуха, понижаване на продоволствената сигурност, по-високи опасности от експлоадиране на инфекциозни заболявания, рекордни рискови горещини, суши, наводнения и други "

Човешкото здраве, поминъкът, бюджетите на семействата и националните стопански системи бяха ударени, защото пристрастяването към изкопаеми горива продължава да излиза отвън надзор, добави той. „ Науката е ясна: огромни, рационални вложения във възобновима сила и резистентност на климата ще обезпечат по-здравословен и по-безопасен живот за хората във всяка страна. “

Д-р Марина Романело, началник на Lancet Countdown и Университетския лицей в Лондон (UCL), сподели: „ Виждаме непрекъсната взаимозависимост към изкопаемите горива. Правителствата и фирмите не престават да облагодетелстват промишлеността с изкопаеми горива в ущърб на здравето на хората. “

Докладът наблюдава 43 здравни и климатични знака, в това число излагане на рискови горещини. Установено е, че обвързваните с горещината смъртни случаи измежду най-уязвимите групи от популацията – бебета под една година и възрастни над 65 години – са се нараснали с 68% през последните четири години спрямо 2000-04 година

" Горещините са освен доста неприятни, само че и смъртоносни за хората, които са с нараснала накърнимост ", сподели Романело.

Екстремните горещини водят и до неспособност на хората да работят, като през 2021 година в международен мащаб са изгубени 470 милиарда работни часа. " Това е с към 40% повече спрямо 90-те години на предишния век и оценяваме обвързваните с това загуби на приходи и стопански загуби на към 700 милиарда $ ", сподели тя. Около 30% повече земя в този момент е наранена от рискови засушавания спрямо 50-те години на предишния век.

Тези въздействия водят до възходящ апетит, се споделя в отчета. Горещите интервали през 2020 година са били свързани с 98 млн. души повече, които не са могли да си набират нужната храна, в съпоставяне със междинната стойност за интервала 1981-2010 година, а делът на международното население, изложено на продоволствена неустановеност, също се усилва. " Най-големият фактор за това е изменящият се климат ", споделя Романело.

Професор Елизабет Робинсън от Лондонското учебно заведение по стопанска система съобщи: " Това е изключително обезпокоително, като се има поради, че тази година международните вериги за доставка на храни още веднъж се оказаха мощно уязвими на разтърсвания като войната в Украйна, които се показват в бързо повишение на цените на храните. "

В отчета се регистрира и въздействието на климатичната рецесия върху инфекциозните заболявания, като се открива, че през последното десетилетие интервалите, през които се предава малария, са станали с 32% по-дълги в планинските региони на Северна и Южна Америка и с 15% по-дълги в Африка спрямо 50-те години на предишния век. Вероятността за преместване на денга е повишена с 12% през същия интервал.

Докладът на Lancet наблюдава и системата на изкопаемите горива. В него се открива, че 80% от 86-те оценени държавни управления субсидират изкопаемите горива, предоставяйки общо 400 милиарда $ през 2019 година Тези дотации са по-големи от националните разноски за опазване на здравето в пет страни, в това число Иран и Египет, и повече от 20% от разноските за опазване на здравето в други 16 страни.

" Досега държавните управления не са съумели да обезпечат по-малката сума от 100 милиарда $ годишно, с цел да подкрепят дейностите в региона на климата в страните с по-ниски приходи ", се отбелязва в отчета.

Стратегиите на 15-те най-големи петролни и газови компании остават в внезапно несъгласие с прекратяването на изключителната обстановка по климата, " без значение от техните изказвания и задължения ".

Професор Пол Екинс от Калифорнийския университет съобщи: " Настоящите тактики на доста държавни управления и компании ще вкарат света в едно съдбовно по-топло бъдеще, обвързвайки ни с потреблението на изкопаеми горива, които бързо затварят вероятностите за свят, кадърен за живот. "

Бързото понижаване на изгарянето на изкопаеми горива освен ще понижи световното стопляне, само че и ще донесе незабавни изгоди за здравето, сподели Романело, като да вземем за пример предотвратяването на над един милион случаи на преждевременна гибел, породени от замърсяването на въздуха годишно.

В отчета се споделя, че прекосяването към по-богати на растения храни в развитите страни ще понижи на половина излъчванията от производството на алено месо и мляко и ще предотврати до 11,5 милиона смъртни случая годишно, свързани с храненето.

" Светът се намира в сериозен миг. Трябва да се променим, тъй като в противоположен случай децата ни ще се сблъскат с ускорено изменение на климата, което ще заплаши оцеляването им ", съобщи проф. Антъни Костело, съпредседател на Lancet Countdown. " Един насочен към здравето отговор на актуалните рецесии към момента има опция да обезпечи нисковъглеродно, стабилно и здравословно бъдеще. " /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР