Амониевият нитрат, за който ливанските власти заявиха, че е причинил

...
Амониевият нитрат, за който ливанските власти заявиха, че е причинил
Коментари Харесай

Амониевият нитрат: От манна до проклятие за света

Амониевият нитрат, за който ливанските управляващи обявиха, че е предизвикал пагубния гърмеж в Бейрут, е кристално вещество без аромат, което нормално се употребява като тор. Но той е и причина за голям брой промишлени детонации през десетилетията.
В този материал по информация на AFP, преглеждаме част от случаите през годините.
Сред тях е тази в цех за наторяване в Тексас през 2013 година, която умъртви 15 души и беше оповестена за умишлена, както и друга в химически цех в Тулуза, Франция през 2001 година, при която починаха 31 души, само че беше вследствие на случай.
В композиция с горивни масла, амониевият нитрат основава мощен експлозив, необятно употребен в строителната промишленост, само че също по този начин и от размирен групи като талибаните за самоделни експлозиви. Два тона от него бяха употребявани за основаването на бомбата при офанзивата през 1995 година в Оклахома Сити, която унищожи федерална постройка, оставяйки 168 починали.
Ливанският министър председател Хасан Диаб съобщи, че 2750 тона амониев нитрат, съхранявани години наред в пристанищен склад в Бейрут, са взривени, убивайки десетки хора и причинявайки огромни вреди на ливанската столица.
В селското стопанство торът с амониев нитрат се ползва под формата на гранули и бързо се разтваря под въздействието на влага, което разрешава азотът - който е основен за растежа на растенията - да се освободи в почвата. Нопри естествени условия на предпазване и без доста висока топлота, е мъчно да се възпламени амониев нитрат, съобщи Джими Оксли, професор по химия от Университета в Роуд Айлънд.
" Ако погледнете видеото (на детонацията в Бейрут - бел. ред.), ще видите черен пушек, както и червен пушек - това е непълна реакция ", сподели Оксли. " Предполагам, че е имало дребен гърмеж, който е провокирал реакцията на амониевия нитрат - без значение дали тази дребна детонация е акцидент или съзнателно деяние “.
Това е по този начин, тъй като амониевият нитрат е окислител - той укрепва горенето и разрешава на други субстанции да се възпламенят елементарно, само че самичък по себе си не е доста запалителен. Поради тези аргументи нормално има доста строги правила за това къде може да се съхранява: да вземем за пример, той би трябвало да се пази от горива и източници на топлота.
Всъщност доста страни в Европейския съюз изискват калциев карбонат да бъде прибавен към амониевия нитрат, с цел да се сътвори калциев амониев нитрат, който е по-безопасен, отбелязва още БГНЕС.
В Съединените щати разпоредбите бяха затегнати доста след нападението в Оклахома Сити.
Съгласно стандартите за битка с тероризма да вземем за пример, оборудванията, които съхраняват над 900 кг амониев нитрат, подлежат на инспекция. Въпреки заплахите от него, Оксли сподели, че законното потребление на амониев нитрат в селското стопанство и строителството го направи незаместим.
„ Не бихме имали този съвременен свят без експлозиви и нямаше да нахраним популацията, което имаме през днешния ден, без тор с амониев нитрат “, отбелязва тя. " Нуждаем се от амониевия нитрат, просто би трябвало да обърнем внимание на това, което вършим с него ".
Темата продължава и в тези материали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР