Американският технологичен гигант Amazon обяви, че инвестира 1.25 млрд. долара

...
Американският технологичен гигант Amazon обяви, че инвестира 1.25 млрд. долара
Коментари Харесай

Amazon ще инвестира до 4 млрд. долара в стартъпа за генеративен AI Anthropic

Американският софтуерен колос Amazon разгласи, че влага 1.25 милиарда $ в компанията за изкуствен интелект (AI) Anthropic. Първоначално онлайн търговецът ще придобие миноритарен дял, само че и двете страни могат да задействат уговорка за в допълнение възнаграждение и надзор в размер на 2.75 милиарда $.

По този метод Amazon се причислява към Microsoft, Nvidia и Гугъл, които към този момент имат обилни ползи в генеративния AI. Основаната от Бил Гейтс компания поддържа OpenAI, която сътвори ChatGPT, до момента в който Гугъл предлага Bard. Производителят на полупроводници беше част от група, която вложи 270 млн. в канадската Cohere. По-рано тази година Anthropic беше оценена на 5 милиарда $.

Служителите и клиентите на Amazon ще получат ранен достъп до технологиите на Anthropic като част от договорката, които те ще могат да приложат в своя бизнес. Базираният в Сан Франциско стартъп също се ангажира да разчита най-вече на облачните услуги на Amazon Web Services. Това включва и образованието на бъдещите модели на AI на огромни количества лични чипове, които ще бъдат снабдявани от онлайн колоса за търговия на дребно.
Реклама Amazon се причислява към Microsoft, Nvidia и Гугъл, които към този момент имат обилни ползи в генеративния AI.
За Amazon договорката е значима от позиция на желанието за налагане на личните оферти за полупроводници Trainium и Enferentia. За момента водач е Nvidia, като по-голямата част от моделите работят с такива чипове. Тази година точно тя регистрира най-големи облаги от генеративния AI. Ключовият артикул е тип полупроводник, прочут като графичен блок за обработка, който може да се употребява за образование на големи модели на AI.

Claude Chatbot на Anthropic, който съперничи на ChatGPT, към този момент е част от предложенията в Amazon Bedrock - част от Amazon Web Services (AWS), разрешава на клиентите да построяват приложения въз основата на генеративния AI в облака. Новата договорка съставлява " доста разширение на партньорството " със стартъпът, съобщи Адам Селипски, началник на AWS. Партньорството ще даде достъп до " обилни количества " от Trainium Chips, с цел да образова бъдещи версии на своите модели на основата, добави той. Коя е Anthropic Американският стартъп е основан от някогашни чиновници на OpenAI, а основното преимущество, което акцентират от компанията, е, че образоват модела си да се преценява с морални полезности. Това разрешава на Claude и Claude 2 да преразглеждат отговорите независимо, вместо да разчита на човешки модератори. Claude също е в положение да отговоря на по-големи подкани, което го прави подобаващ за съчетание посредством по-дълги бизнес или правни документи.

Това не е първото доста партньорство за Anthropic, като преди седем месеца стана ясно, че тя ще употребява чиповете и облачните технологии на Гугъл. Това се случи против 300 млн. $, като за момента няма изясненост по отношение на бъдещите връзки с софтуерния колос. Компанията за анализиране на данни Lexisnexis работи с Anthropic и Amazon, с цел да направи своите правни благоприятни условия за търсене по-интелигентни ", сподели пред Reuters изпълнителният шеф Дарио Амодей.
Реклама
Anthropic към момента няма известността или пазарния дял на OpenAI, като инвестицията на Amazon мъчно може да промени това. За съпоставяне, Microsoft вложи 13 милиарда в OpenAI и компанията към този момент има доста пазарно наличие.
Свързани публикации Запознайте се с Earnie, китайския отговор на ChatGPT 15 септември 2023, 16:00 Акциите на Arm скочиха с 25% при пазарния си дебют за оценка от 65 милиарда $ 15 септември 2023, 14:58
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР