Американският Сенат одобри законопроект, който включва инвестиции за усъвършенствани демонстрационни

...
Американският Сенат одобри законопроект, който включва инвестиции за усъвършенствани демонстрационни
Коментари Харесай

Компания на Бил Гейтс може да получи $80 млн. за развитие на усъвършенствани реактори

Американският Сенат утвърди законопроект, който включва вложения за усъвършенствани демонстрационни планове за атомни реактори. Предложението планува и финансиране на проучвателен центрове за технологии от последващо потомство като хващане на въглерод и чист водород.

Законопроектът е определян като най-голямата дълготрайна инвестиция в американската инфраструктура от близо век и първата инвестиция, която да подсигурява, че Съединени американски щати могат да се оправят с климатичната рецесия. Документът би трябвало да мине през Камарата на представителите. Законопроектът признава значимата роля на модерната атомна сила за постигане на декарбонизация на национално равнище. С него се обезпечава цялостно финансиране за два комерсиални демонстрационни плана.

Програмата, стартирана от Министерство на енергетиката през 2020 година, цели да форсира демонстрирането на усъвършенствани реактори посредством споделено партньорство на разноските с американската промишленост. Компаниите TerraPower и X-energy ще получат по 80 милиона $ за строителство на демонстрационна централа, която би трябвало да е подготвена в границите на седем години. Основател на TerraPower е милиардерът Бил Гейтс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР