Американският президент Джо Байдън заяви във вторник, че не съжалява

...
Американският президент Джо Байдън заяви във вторник, че не съжалява
Коментари Харесай

Байдън не съжалява за изтеглянето от Афганистан

Американският президент Джо Байдън съобщи във вторник, че не съжалява за решението за евакуиране на армията на Съединени американски щати от Афганистан и че в този момент локалните сили за сигурност би трябвало сами да се борят за страната си, предава ТАСС, заяви организация " Фокус ".

„ Те (афганистанските сили за сигурност) би трябвало да се борят за себе си, да се борят за страната си. Съединени американски щати акцентират, че ще продължат да извършват отговорностите си, като дават директна въздушна поддръжка “, сподели президентът, отговаряйки на въпроси на публицистите в Белия Дом. „ Ще продължим да изпълняваме личните си задължения, само че не скърбя за решението си [да изтегля войските от Афганистан] “, добави той.

Президентът уточни, че Съединени американски щати ще дават финансова поддръжка, цялото належащо съоръжение и храна на афганистанските сили. „ Но те би трябвало да желаят да се бият. Те са повече от талибаните “, сподели американският водач. „ Вижте, ние сме похарчили над трилион $ за 20 години. Обучихме и предоставихме съвременно съоръжение на повече от 300 000 афганистански бойци. Афганистанските водачи би трябвало да се обединят “, акцентира Байдън и добави, че хиляди американски бойци са ранени и починали в интервенциите в Афганистан.

Както оповестиха по-рано от Европейски Съюз, частите на радикалното придвижване управляват до 65% от територията на Афганистан, държавните сили са съществено отслабени от изтеглянето на войските на Съединени американски щати и НАТО. На 14 април Байдън разгласи решението си да приключи най-дългата военна акция на Съединени американски щати в чужбина, в каквато се трансформира Афганистан. На този декор има утежняване на ситуацията със сигурността в републиката, заради обстоятелството, че талибаните усилват темпото на настъплението си в редица посоки. В началото на юли талибаните поеха контрола над областите по границите с пет страни - Иран, Таджикистан, Туркменистан, Китай и Пакистан. Според представители на талибаните и редица медии, почитателите на придвижването окупират административните центрове на шест афганистански провинции - Джаузджан, Сари Пул, Кундуз, Нимроз, Такхар и Саманган.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР