Американският президент Джо Байдън заяви, че не съжалява за решението

...
Американският президент Джо Байдън заяви, че не съжалява за решението
Коментари Харесай

Талибаните напредват в Афганистан, Байдън не съжалява за изтеглянето

Американският президент Джо Байдън съобщи, че не съжалява за решението си да изтегли американските войски от Афганистан макар продължаващото нахлуване на талибаните.

А шест европейски страни приканиха за продължение на депортациите на афганистански бежанци, без значение рисковата конюнктура в родината им.

Байдън означи, че Вашингтон е изразходвал 1 трилион $ за последните 20 години и има хиляди изгубени човешки животи. Той добави, че Съединените щати ще продължат да извършват отговорностите си, като дават въздушна поддръжка, храна, екипировка и заплати на афганистанските сили. 

В същото време талибаните откриха надзор върху осма провинциална столица в границите на шест дни.

По оценка на европейски представители, посетили страната, над 65% от територията на Афганистан към този момент е завладяна от бунтовниците. Общността обмисля поддръжка за прилежащите страни предвид на упования бежански поток, който може да доближи половин милион души.

Германия към този момент разгласи публично, че стопира да връща афганистанци в родината им поради влошаващата се конюнктура там. Нидерландия също ревизира решението си за насилствени депортации.

По-рано шест страни-членки, измежду които Германия и Нидерландия, желаеха Европейската комисия да  даде рекомендация за наложително връщане на афганистанските бежанци, с цел да не се дава неправилен сигнал и на други афганистанци да потърсят леговище в Европа, мотивираха се страните.

„ Всяка страна членка самостоятелно взема решение дали връщането е допустимо предвид на съответните условия. Като наложително би трябвало да се вземат поради главните правила за господство на закона и отбрана на човешките права. Но Европейски Съюз не контролира този развой “, изясни представителят на Европейската комисия Адалберт Янц.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР