Американският президент Джо Байдън подкрепи предложението за отмяна на патентите

...
Американският президент Джо Байдън подкрепи предложението за отмяна на патентите
Коментари Харесай

Защо Байдън поиска отмяна на патентите за ваксини

Американският президент Джо Байдън поддържа предлагането за анулация на патентите върху имунизациите за Ковид-19. Решението му не бе признато еднопосочно – до момента в който огромна част от света го приветства, фармацевтичните компании бяха неприятно сюрпризирани. При всяко състояние то демонстрира, че американският държавен глава е решил да поеме самодейността в коронавирус дипломацията.

Още през октомври 2020-та Република Южна Африка и Индия показаха пред Световната здравна организация предложение за отвод от използване на международните права за интелектуална благосъстоятелност във връзка с битката с пандемията. Идеята бе пламенно отхвърлена от западните страни, в това число от администрацията на тогавашния американски президент Доналд Тръмп.

В този миг южноафриканско-индийското предложение изглеждаше най-малкото откъснато от действителността. Точно в първите месеци от пандемията над 80 страни, членки на Световната комерсиална организация, в нарушаване на нейните правила бяха наложили надзор върху износа си на медикаменти, дезинфектанти, маски, даже тоалетна хартия.

През март тази година Байдън се срещна с министър председателите на Австралия, Индия и Япония и пое ангажимент за финансиране на усилването на производството на ваксини в Индия и съдействие за обезпечаване на по-равностоен достъп до ваксини в региона на Индийския и Тихия океан. Патенти и интелектуална благосъстоятелност не бяха споменавани.

През първите си 100 дни администрацията на Байдън бе напълно фокусирана върху

имунизирането на американските жители.

Въпреки сериозните гласове за несправедливото систематизиране на имунизациите в света новият американски президент бе наясно, че първо би трябвало да обезпечи успокоение вкъщи. Сега обаче, когато 40% от пълнолетните американци са двойно ваксинирани и имунизациите на процедура са налични за всекиго, екипът на Байдън обърна взор към международните проблеми и по-точно към ваксинната дипломация.

Съединени американски щати може да поддържат анулацията на патентите, само че остават за решение някои тънки въпроси – какво тъкмо ще обгръща отпадането на правата за интелектуална благосъстоятелност и какви ще са критериите за това, че епидемията към този момент е под надзор, с цел да се върнат в действие патентите? Отговорът няма да е елементарен, още повече, че решенията в СТО се взимат с консенсус.

За смяната на разпоредбите й за медикаментите за малария и СПИН да вземем за пример бяха нужни години. Но даже и да предположим, че детайлите по анулацията на патентите бъдат контрактувани бързо, отново остава въпросът, дали това ще докара до на практика последствия? Дали ще бъдат по-бързо създадени милиарди дози ваксини?

Веднага се появиха мнения, че

основната компликация в производството

на тези препарати – без значение дали са стандартни или РНК ваксини – не е в патентованите технологии, а в съществуването на подобаващи индустриални мощности, първични материали, индустриално ноу-хау и логистиката за провеждането на самата имунизация.

През март на събитие на СЗО доктор Йозлем Тюреджи, съоснователка и медицински шеф на " Бионтех ", съобщи: " Става въпрос за нови платформи и нови технологии, за които даже настройката на индустриалните мощности би трябвало да бъде разширена и не можете просто да пренастроите съществуващите уреди. Така че патентите са едно, само че има толкоз доста други неща, които би трябвало да осигурим ".

Да, има разнообразни изказвания за това дали и какъв брой бързо съществуващите фармацевтични фабрики могат да бъдат преустроени, с цел да създават тези ваксини - и

голям брой компании твърдят, че могат да го създадат.

Но никой не знае сигурно дали пренастройването на съществуващите уреди ще докара до произвеждане на повече ваксини, в сравнение с увеличението на производството в Съединени американски щати, Европа и Индия.

Подобна е обстановката и със суровините за произвеждане на ваксини. На същото събитие на СЗО през март Сара Гилбърт, взела участие в създаването на имунизацията на " АстраЗенека ", споделя: " Не мисля, че елементарното даване на достъп до патентите взема решение този проблем, тъй като е нужно освен право да се употребява технологията, само че и първични материали, клетъчни банки, протоколи, разбори, стандарти, реагенти ".



Ситуацията с епидемията в Индия е плачевна

В същата посока бе реакцията на Евросъюза, където предлагането на Байдън бе признато по-скоро хладно.

Европейски Съюз чака Съединени американски щати да внесат обяснения

по предлагането да отпаднат патентите, означи чиновник на Европейската комисия. По неговите думи до момента няма доказателства, че отпадането на патентите ще отстрани съществуващите спънки пред производството на задоволително ваксини. Според него е най-добре производителите сами да споделят патентите и технологиите за произвеждане, въпреки че държавните управления разполагат с благоприятни условия да ги задължат. Това важи изключително, когато в изследванията за произвеждане и в основаването на индустриални мощности са вложени бюджетни средства, акцентира европейският представител, обръщайки внимание върху въпрос, който директно визира Европейски Съюз. Европа вложи авансово милиарди евро в създаването на ваксини от някои фармацевтични компании и е разумно да чака най-малко част от средствата й да бъдат възобновени.

Експертът на съюза уточни също, че през днешния ден най-големите усложнения се следят при снабдяването със първични материали и с включването на повече мощности в производството на препаратите. Отпадането на патентите би довело до

деформиране на пазарните връзки

сред производителите, които целят да продават допустимо най-големи количества ваксини.

Остава въпросът – в случай че анулацията на патентите не докара директно до увеличение на производството на ваксини, какъв ще е резултатът от нея?

Изглежда че Байдън си е направил сметката, че непредвиденият му завой ще е огромен политически плюс за Съединените щати. Ще се показва отдадеността им към общата идея, без да бъдат нанесени изключително съществени вреди на американската фармацевтична промишленост, която ще си получи своето от американския пазар. Особено мощен ще е сигналът към Индия – страната, която най-тежко претърпява пандемията и към чието другарство Съединени американски щати от години се стремят – като контраст на Китай в Азия.

В същото време Байдън пред очите на целия свят насочва обръщение към фармацевтичната промишленост да отмести фокуса си от облагите към добруването на човечеството. В последна сметка решението на американския президент има за цел одобряването на световното водачество на Съединените щати.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР