Американският президент Джо Байдън обяви днес в Токио ново икономическо

...
Американският президент Джо Байдън обяви днес в Токио ново икономическо
Коментари Харесай

Байдън обяви нов икономически пакт в Тихоокеанския регион с 13 държави

Американският президент Джо Байдън разгласи през днешния ден в Токио ново икономическо партньорство в Тихоокеанския район с първични 13 страни участнички, в това число Съединени американски щати и Япония, осведоми Българска телеграфна агенция, базирайки се на Франс прес. Сред тях обаче не е Китай, който се отнася отрицателно към този план.

Индо-тихоокеанската икономическа рамка (IPEF) не е съглашение за свободна търговия, само че планува по-голяма интеграция сред страните членки в четири основни области: цифрова стопанска система, вериги за доставки, зелена сила и битка против корупцията.

Джо Байдън даде обещание "конкретни изгоди “ за хората в Тихоокеанския район от новия пакт и акцентира нуждата от непоклатимост в търговията след нарушаванията, провокирани от пандемията и съветската инвазия в Русия, осведоми Асошиейтед прес.

На срещата с японския министър председател Фумио Кишида американският президент означи, че новата рамка ще ускори съдействието на Вашингтон с други страни в района.

Подробностите по пакта ще бъдат конкретизирани сред страните членки и по тази причина към този момент за администрацията е мъчно да каже по какъв начин това съглашение ще помогне да се извърши обещанието й да се помогне на американските служащи и компании, както и да бъдат задоволени световните потребности.

Това е най-новата стъпка, подхваната от администрацията на американския президент, с цел да резервира и разшири въздействието на Вашингтон в района, който до наскоро изглеждаше да е под все по-голямото въздействие на Китай, отбелязва АП.

Япония се надява Съединени американски щати да се върнат във Всеобщото и прогресивно съглашение за транстихоокеанско партньорство, от което Вашингтон излезе при някогашния президент Доналд Тръмп. Това съобщи през днешния ден на взаимна конференция с Байдън в Токио японският министър председател, представен от ТАСС.

Японските и американските управляващи ще си сътрудничат за решение на енергийните и продоволствени проблеми, които са се влошили поради обстановката в Украйна, сподели Фумио Кишида.

Междувременно Байдън означи, че рецесията в Съединени американски щати може да бъде избегната, признавайки обаче тежките стопански компликации за американците, които се сблъскват с галопиращата инфлация.

Президентът на Съединени американски щати означи, че американската стопанска система има проблеми, само че страната се намира в по-добро състояние от други страни по света.

Байдън регистрира въздействието, което острата липса на доставки и високите цени на енергоносителите оказват на семействата в Съединени американски щати, и съобщи, че администрацията работи, с цел да смекчи удара върху потребителите, само че е малко евентуално да бъдат открити незабавни решения.

Американският президент съобщи още през днешния ден в Токио, представен от Агенция Франс Прес, че има намерение да вдигне митническите бариери за Китай, наблягайки, че те не са били наложени от неговата администрация.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР