Американският милиардер и предприемач Илон Мъск има не една и

...
Американският милиардер и предприемач Илон Мъск има не една и
Коментари Харесай

Един милион души ще заживеят на Марс. Утопия ли е това?


Американският милиардер и бизнесмен Илон Мъск има не една и две екстравагантни хрумвания: замислил е да вземем за пример да засели един милион души на планетата Марс и до 10 години да предлага полети до такава степен. Възможно ли е това?

Понеже на Марс има слънчева светлина и атмосфера, планетата би могла да стане подобаваща и за живот на хората, твърди Илон Мъск. Продължителността на деня там е почти колкото на Земята, допустимо е също и развъждането на растения. Мъск желае да засели 1 милион души на Марс и счита до 10 години да стартира да предлага полети до Червената планета.

Бившият академик от НАСА и професор от Станфордския университет Скот Хъбард обаче не споделя тази еуфория: „ Животът там ще наподобява повече на този в изследователска станция в Антарктида ", споделя специалистът. Според него, дребен брой хора биха могли да живеят на Марс. Но визията на Мъск е по-мащабна – той си показва доста повече от елементарна научна база, отбелязва той.

Опасно начинание

При това Хъбард не е измежду отявлените критици на Мъск. 73-годишният академик даже получава заплатата си от предприемача – член е на консултантска група към ракетната компания на милиардера SpaceX, занимаваща се с въпроса за безвредното превозване на хора в Космоса.
Редакцията предлага
Хъбард обаче акцентира обстоятелството, че самото, което ще е прекомерно рисково, ще лишава повече от половин година.

Германският блогър и физик Алдерамин също счита визиите на Мъск за утопични. Той напомня, че поради рисково високата радиация е доста рисково да се работи на повърхността на Марс. „ Тази планета няма магнитно поле като Земята, което значи, че частиците от Слънцето доближават гладко до Марс “, споделя той. Към това се прибавя и галактическото излъчване от недрата на Вселената. Защита могат да обезпечават да вземем за пример оловни пластини, които обаче са прекомерно тежки, с цел да бъдат транспортирани до Марс. „ С други думи, хората там просто ще би трябвало да се оправят с наличните запаси на тази планета “, прибавя ученият.

Ще рече, че разходките на Марс ще бъдат по-скоро изключение. Заради лъчението и рисково високите температурни съмнения (стигащи до 100 градуса по Целзий) излизанията навън ще бъдат прекомерно скъпо и рисковано начинание. Алдерамин се отнася с почит към триумфите на Мъск, реализирани в ракетостроенето, само че твърди, че в научната общественост милиардерът просто не е одобряван на съществено. " Визиите му са считани за чиста химера ", твърди той.

Масово заселване?

„ Старшип “ евентуално ще прави добра работа като товарен транспортен съд, само че никой не има вяра, че милиони хора ще могат с него да стигат до Марс “, споделя още немският блогър. Приносът на Мъск се свежда до това да построи „ такси до Марс “. „ Но цялата инфраструктура на Червената планета ще би трябвало да бъде построена от НАСА. А това ще коства стотици милиарди долари. Някой би трябвало да ги обезпечи, а и цялото това начинание ще би трябвало да е стопански рентабилно “, прибавя Алдерамин.

Професор Хъбард пък счита, че в скоро време първите хора биха могли да стъпят на Марс. Но той не има вяра, че ще се стигне да всеобщо населяване на тази планета. „ Мисля, че до края на 2030-те години ще забележим хора на Марс. И още по-точно – някъде сред 2033-а и 2039-а година. “



Вижте и тази изложба със фотоси на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР