Американският енергиен гигант Chevron обяви, че е постигнал съгласие за

...
Американският енергиен гигант Chevron обяви, че е постигнал съгласие за
Коментари Харесай

Chevron купува един от американските си конкуренти - Hess, за 53 млрд. долара

Американският енергиен колос Chevron разгласи, че е постигнал единодушие за пазаруването на един от локалните си съперници - Hess. Сумата по договорката възлиза на 53 милиарда $, като тя ще бъде платена платена напълно в акции. Изпълнителният шеф на Hess Джон Хес ще се причисли към борда на шефовете на Chevron при довеждане докрай на договорката, което би трябвало да се случи през първата половина на 2024 година

Придобиването на Hess ще усили производството на петрол и газ на Chevron с повече от 10%. През второто тримесечие Chevron е създал съвсем 3 млн. барела петролен еквивалент дневно, до момента в който Hess създава 387 хиляди

По този метод процесът на консолидиране в американския петролен бранш продължава. През лятото най-големият състезател на локалния пазар - Exxon, купи Pioneer Natural Resources и Denbury за общо 64 милиарда $. Според анализатори точно това е предиздвикало Chevron да забърза процеса по придобиване на съперник.
Реклама Увеличаването на придобиванията е разумно на фона на рекордните облаги, които фирмите в бранша регистрираха през последните години вследствие на увеличената енергийна неустановеност.
" Имаме прекалено много изпълнителни шефове на BOE (барели петролен еквивалент), тъй че консолидацията е естествена ", съобщи изпълнителният шеф на Chevron Майкъл Вирт, представен от Reuters. Той добави, че съгласно него се чакат още сходни покупко-продажби в бранша.

Увеличаването на придобиванията е разумно на фона на рекордните облаги, които фирмите в бранша регистрираха през последните години вследствие на увеличената енергийна неустановеност. Донякъде изненадващо обаче огромна част от напъните на Chevron и Exxon не престават да са подтикнати от вярването, че търсенето на нефт и газ няма да спадне фрапантно в идващите години. Това е и повода огромен дял от наличните средства да бъде влаган точно в придобиването на съперници. Поведението на европейските енергийни компании е малко по-различно, като те отделят по-голяма част от вложенията си за зелени планове.

В изявление за Financial Times Вирт отбрани проектите на компанията да продължи да усилва производството си на нефт и газ. Той твърди, че Chevron " не продава артикул, който е злобен. Ние продаваме артикул, който е добър ".
Реклама
Според него прогнозите на Международната организация по енергетика (МАЕ), че търсенето на изкопаеми горива ще доближи своя връх преди края на това десетилетие, не са верни. " Не мисля, че те са надалеч прави ", съобщи Вирт пред Financial Times. " Можете да създавате сюжети, само че ние живеем в действителния свят и би трябвало да разпределим капитал, с цел да отговорим на условията на действителния свят ", добави изпълнителният шеф. Гвиана Производственият потенциал на Hess се е нараснал през последната година, като това се дължи основно на увеличението на производството в Гвиана. Страната се трансформира в най-бързо разрастващата се петролна мощ в света след повече от 11 милиарда барела открити нефт и газ от 2015 година насам. Hess държи 30% дял във воден от Exxon консорциум, който изпомпва 380 хиляди барела дневно, като по този метод двете водещи американски компании стават сътрудници. Прогнозите на анализатори са, че до 2027 година страната ще може да създава 1.2 млн. барела на ден, което е повече от настоящето равнище в Обединеното кралство, където се създават 1.08 млн. барела дневно.

Сделката към момента не е минала регулаторно разглеждане, само че " не виждаме антитръстови опасения тук ", сподели Вирт. " Това е отлично за енергийната сигурност: сплотява две огромни американски компании ", прибавя той.
Свързани публикации Съединени американски щати разхлабиха петролните наказания против Венецуела 22 октомври 2023, 12:47 Големите облаги за петролните компании около войната в Украйна завършиха 3 август 2023, 09:17
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР