Американският бизнес магнат Бил Гейтс посети с яхтата си популярния

...
Американският бизнес магнат Бил Гейтс посети с яхтата си популярния
Коментари Харесай

Ваканцията на най-богатия: Безос в Бодрум, разгледа замък и музей

Американският бизнес магнат Бил Гейтс посети с яхтата си известния турски егейски курорт и роден град на Херодот - Бодрум, заяви Анадолската организация.

Луксозната 107-метрова яхта " Лана " на Гейтс дебаркира в Бодрум. Милиардерът направи обиколка на античния палат на Бодрум и локалния музей по подводна археология.

Яхтата беше закотвена надалеч от пристанището на Бодрум заради големия си размер. Гейтс и неговото обграждане стигнаха брега с по-скромна лодка.

Заобиколен от телохранители, Гейтс прекара към два часа и половина в замъка, където направи фотоси, а също по този начин посети подводния археологически музей.



Основателят на Майкрософт в петък беше в Измир, с цел да посети античния град Ефес и къщата на Дева Мария, припомня организацията, представена от dir.bg.

  Замъкът в Бодрум

Няма по какъв начин да посетите Бодрум и да не видите крепостта, без значение дали пътувате по суша или по вода. Замъкът е издигнат от рицарите хоспиталиери през 1402 година под името Петрониум (Свети Петър) като защитна цитадела. Днес Бодрум кале е измежду най-добре непокътнатите средновековни постройки.

Хоспиталиерите построили калето по този начин, че да може да устои на нахлуване и животът измежду стените да не бъде нарушен. За задачата издълбали в скалите резервоари, в които да се събира дъждовна вода.

Години наред крепостта устоява на набези на османската империя. Рицарите са укрепили добре Свети Петър. Докато през 1523 година 200 000 османски бойци, отпред със Сюлейман Великолепни обсаждат калето. Този път крепостта попада в османски ръце. Оцелелите хоспиталиери отплават за остров Крит.

През годините турците строят жилищни здания в крепостта, след това я трансформират във военна база, по-късно строят бани и престояват църквата в джамия. През 1895 година Свети Петър е турски затвор, печално прочут в българската история.

По време на първата международна война френски бойци завладяват крепостта и срутват минарето на джамията. След войната с италианците, Италия завзема цяла Анадола и разполага гарнизон в Бодрум кале. Войната за самостоятелност на Мустафа Кемал Ататюрк връща замъка в ръцете на Турция и италианците се отдръпват през 1921 година

40 години Бодрум кале стои празен, до момента в който през днешния ден там се обитава Подводен археологически музей.

Подводният музей в Бодрум

Музеят на подводната археология е едно от най-очарователните и посещавани места в курортния град Бодрум и единствения по рода си сходен музей в страната.

Основан е през 1963 година Тук  можете да видите антики - находки от морското дъно от разнообразни времена. Също по този начин в няколко стаи има експонати, които са открити на потънали кораби в други страни по света. За посещаване на някои експозиции на музея ще би трябвало да платите настрана.

Една от най-запомнящите се музейни експозиции е транспортен съд, потопен покрай остров Яси-Ада през 6-ти век. Посетителите на тази галерия могат да се разходят по макета на палубата на античен транспортен съд и да се срещнат с предметите, открити на него. На първо място, това са прелестни остарели амфори, в които се е транспортирало вино. Интересни са и многочислените принадлежности, измежду които антични чинии и чаши.

Плавателните принадлежности, открити на този транспортен съд, нямат аналози в света. Особено забележителни са комплицирано направените везни с тежести под формата на статуетки на Атина и ръкохватка, украсена с прасешка глава. В салона за подводни находки от бронзовата ера можете да видите най-старите подводни гробове, открити в Турция.

Различни принадлежности от 16 век прочие Хр., селскостопански и навигационни принадлежности, наковалня и стоманени плочи са открити на транспортен съд, потопен в залива Гьокова. Отделна част от залата е отдадена на предмети, открити при разкопки през 1982 година в Кас-Улубурун - това са най-старите остатъци от кораби, открити в света.

Изложените експонати са ситуирани на кораба в реда, в който са открити при разкопки. Това са неща от Кипър (медни слитъци), Египет (абанос и слонова кост) и Кенан (амфори за превозване и предпазване на тамян). Уникални находки са щемпел, принадлежал на кралицата на Египет Нефертити и златен бръмбар скарабей с впечатляващи размери. Отделна експозиция е отдадена на кораба, потопен през 9 век покрай Мармарис. Поради наличието си корабът, открит в чудесно положение, е наименуван " Стъклените руини ".

Очевидно това е бил търговски транспортен съд и с изключение на разнообразни артикули археолозите са разкрили върху него голямо количество стъклен скрап: счупени съдове, амфори, купи, бутилки. Историците допускат, че по това време скрап от стъкло към този момент е бил употребен за преработване. На същия транспортен съд бяха открити: меч от ранната мюсюлманска ера, решето, игра на дама и доста други забавни находки, с които посетителите на експозицията ще се срещнат. Друга експозиция на музея демонстрира персонални движимости на принцеса Кари Аде. Гробът на принцесата е открит при разкопки на основите на крепостната стена Борум. Сред нещата на принцесата - златна корона и стъклени ковчежета с нейните бижута.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР