Американските войски се изтеглиха днес от основната си база в

...
Американските войски се изтеглиха днес от основната си база в
Коментари Харесай

Отбой! САЩ се изтеглиха от основната си военна база в Афганистан

Американските войски се изтеглиха през днешния ден от главната си база в Афганистан, съобщи Ройтерс, базирайки се на американски представител.

Това става според съглашението с талибаните, позволяващо евакуиране на всички американски военни от страната след 20 години война.

„ Всички американски бойци и членове на силите на НАТО напуснаха военновъздушната база „ Баграм “, съобщи представител на Съединени американски щати по сигурността, поискал анонимност

Американските военни координираха дейностите си във въздуха и логистичната поддръжка от базата „ Баграм “, която е ситуирана на към 60 км северно от столицата Кабул. Изтеглянето оттова символизира края на водената от Съединени американски щати задача в Афганистан, отбелязва Ройтерс.

Базата се предава на афганистанското държавно управление и въоръжените му сили, които са изправени пред война с талибаните, като без отговор остават редица въпроси за бъдещето.

Афганистанският представител съобщи, че „ Баграм “ ще бъде предадена публично на гала в събота. Той сподели още, че командващият US войските в Афганистан ген. Остин Милър „ към момента резервира всички благоприятни условия и пълномощия за отбрана на силите “, които са основани в Кабул.

Други двама представители на Съединени американски щати от силите за сигурност споделиха по-рано тази седмица, че по-голямата част от американските военни най-вероятно ще си тръгнат до 4 юли, като ще останат непрекъснати сили за отбрана на посолството.

Миналия месец президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели на афганистанския си сътрудник Ашраф Гани, че „ афганистанците би трябвало да решат своето бъдеще, какво желаят “.

Гани съобщи, че неговата работа в този момент е „ да се оправя с следствията “ от американското евакуиране.

Споразумението с талибаните за американското евакуиране бе подписано при администрацията на президента Доналд Тръмп.

В подмяна на изтеглянето талибаните поеха ангажимент да противодействат на всевъзможни интернационалните терористични дейности в Афганистан. Както и да стартират договаряния с съперниците си в страната, по които обаче има дребен прогрес, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид съобщи, че е чул известията за изтеглянето от базата, което се приветстват от талибаните.

„ Смятаме това евакуиране за положителна стъпка. Афганистан може да се приближи до стабилността и мира с цялостното евакуиране на непознатите сили “, сподели той, акцентирайки, че изтеглянето е от изгода и за държавното управление на Съединени американски щати.

Талибаните бяха свалени от власт в Афганистан седмици след офанзивите на 11 септември 2001 година против Съединени американски щати, осъществени от екстремисти на „ Ал Кайда “, защото отхвърлиха да предадат водача на терористичната мрежа Осама бин Ладен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР