Американските военни са напуснали своята ключова база в Афганистан –

...
Американските военни са напуснали своята ключова база в Афганистан –
Коментари Харесай

САЩ са напуснали базата си в Афганистан през нощта, без предупреждение

Американските военни са напуснали своята основна база в Афганистан – Баграм, през нощта, без да уведомят афганистанците, сподели новият пълководец въз основата, съобщи Би Би Си.

Генерал Асадула Кохистани сподели пред Би Би Си, че Съединени американски щати са напуснали Баграм в 03:00 локално време в петък, а афганистанските военни са открили това часове по-късно. В базата в Баграм има и затвор, в който са били оставени 5000 талибански пандизчии. Съединените американски щати оповестиха в петък, че са освободили Баграм, като на процедура приключват военната си акция в Афганистан преди формалната последна дата на 11 септември, оповестена от президента Джо Байдън.

Среднощното евакуиране на американските сили оставя базата в ръцете на локалните бойци, които са доста по-зле готови и оборудвани за възможен конфликт с талибаните. Афганистанските сили към този момент оповестиха, че талибаните напредват в доста региони и възнамеряват набези. Генерал Асадула Кохистани сподели, че разполага с 3000 бойци под свое командване – доста по-малко от десетките хиляди американски военнослужещи.

Базата в Баграм е една от основните в страната. Тя е издигната от американците през 50-те години, преди да падне под руски надзор, когато Червената войска нахлува през 1979 година По-късно тя е окупирана от подкрепяното от Москва афганистанско държавно управление, а по-късно попада в ръцете на муджахидините, преди в последна сметка да се озове под контрола на талибаните в средата на 90-те. След нашествието на Съединени американски щати през 2001 година още веднъж става база на американците.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР