Американските акции скочиха в сряда, изтривайки сутрешните загуби, след като

...
Американските акции скочиха в сряда, изтривайки сутрешните загуби, след като
Коментари Харесай

Фед вдигна лихвените нива с 0,25%, борсовите индекси се повишиха

Американските акции скочиха в сряда, изтривайки утринните загуби, откакто Федералният запас съобщи, че е одобрил повишение на лихвените равнища с четвърт процентен пункт.   Следобедното рали на пазарите сподели какъв брой уверени са доста вложители, че Фед ще предприеме понижаване на лихвените равнища тази година, разяснява The Wall Street Journal.   Председателят на Фед Джером Пауъл съобщи, че политиката на Централната банка за повишение на лихвените проценти е подкрепила намаляването на инфлацията. „ Мисля, че в този момент за първи път може да кажем, че процесът на дезинфлация е почнал “, сподели Пауъл на конференция след срещата на централната банка.   Той обаче даде сигнал, че Фед се опълчва на концепцията за събаряне на лихвите тази година, защото, по думите му, паричната политика към момента не наподобява „ задоволително рестриктивна “. 

Въпреки тази предупредителна забележка, пазарите се повишиха. Акциите изтриха загубите от сутринта. Всички като се изключи един от 11-те бранша на S&P 500 приключиха нагоре.   S&P 500 затвори с 42,61 пункта растеж, или 1%, стигайки до 4119,21, откакто в началото падна в отговор на решението за лихвения % на Фед.    Индексът Nasdaq Composite напредна с 231,77 пункта, или 2%, до 11816,32.    Dow Jones Industrial Average изостана от другите показатели, добавяйки единствено 6,92 пункта, или по-малко от 0,1%, до 34092,96.   Фед наподобява се приближава досега, в който може да обмисли прекъсване на увеличението на лихвените проценти, разяснява за WSJ Филип Нойхарт, шеф на пазарните и стопански проучвания в First Citizens Bank Wealth Management. Подобно на редица други вложители, той има вяра, че Фед няма да бърза да понижава лихвите в скоро време.   Оттук нататък вложителите ще следят извънредно деликатно дали Фед ще покаже признаци за предприемане на по-агресивна политика, както и дали стопанската система няма да отслабне повече, в сравнение с чакат.    Акциите имаха мощен старт в първия месец на 2023 година, като S&P 500 регистрира най-големия си месечен растеж от октомври насам, а Nasdaq означи най-хубавия си януари от 2001 година

Инвеститорите, които имат вяра, че пазарът може да продължи да пораства, разчитат на данните, че стопанската система ще избегне дълбока криза и на тези, показващи, че инфлацията продължава да се забавя.   " Нашият фокус към момента е върху инфлацията и пазара на труда и какво значи това за Фед ", споделя Сийма Шах, основен световен пълководец в Principal Asset Management.    Докладът за заетостта на Automatic Data Processing от сряда сподели, че частният бранш на Съединени американски щати е добавил 106 000 работни места през януари, много под броя от 190 000 работни места, който икономистите, интервюирани от The Wall Street Journal, чакаха.   Други данни са по-окуражаващи. Статистиката на Министерството на труда в сряда сподели, че свободните работни места са се нараснали внезапно в края на 2022 година, което демонстрира, че търсенето на служащи остава мощно, даже при забавяща се икономическа интензивност.  Компаниите не престават да афишират доклади и прогнози за облагите си    Акциите на Snap се намалиха с $1,19, или с 10%, до $10,37, откакто компанията предизвести, че продажбите през настоящото тримесечие евентуално ще спаднат и регистрира по-голяма чиста загуба, в сравнение с Уолстрийт очакваше.   Акциите на Electronic Arts паднаха с $11,92, или с 9,3%, до $116,76, откакто производителят на видеоигри даде разочароващи прогнози за настоящото си тримесечие и сподели, че ще отсрочи стартирането на дълго чаканата игра Star Wars.   „ Фокусът е върху това по какъв начин действителната стопанска система реагира на политиките на централните банки – по тази причина всички погледи са ориентирани към сезона на облагите и дали той дава сигнали за „ меко приземяване “, споделя Арун Сай, пълководец в Pictet Asset Management, представен от WSJ.   Междувременно доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации на Съединени американски щати се намали до 3,398% от 3,527% предходния ден. Доходността пада, когато цените порастват.   На европейските пазари Stoxx Europe 600 приключи съвсем без смяна. В Азия множеството съществени показатели се повишават. Shanghai Composite добави 0,9%, Hang Seng в Хонконг се повиши с 1,1%, а южнокорейският Kospi Composite – с 1%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР