Американските акции се понижиха в петък, завършвайки седмицата на червено

...
Американските акции се понижиха в петък, завършвайки седмицата на червено
Коментари Харесай

Уолстрийт и европейските борси закриха седмицата на червено

Американските акции се намалиха в петък, завършвайки седмицата на алено и прекъсвайки печелившите поредици на главните показатели.   Технологичният Nasdaq Composite загуби 1%, S&P 500 падна с 0,8%, а Dow Jones Industrial Average изтри 219 пункта, или 0,6%.    И трите показателя означиха загуби за седмицата, поставяйки завършек на осем следващи седмици на растеж за Nasdaq и петседмична поредност от растежи за S&P 500.   Основните показателя въпреки всичко към момента са на позитивна територия за годината, като Nasdaq се е повишил с 29%.   Инвеститорите бяха повлияни от стопански данни, които демонстрираха, че световната стопанска система се охлажда, и ходовете в паричната политика на няколко централни банки, които биха могли да доведат до криза.      Тази седмица централните банки в Обединеното кралство, Швейцария, Норвегия и Турция покачиха лихвените проценти, а ръководителят на Федералния запас Джером Пауъл сподели на депутатите в Сената, че акцията на Фед за битка с инфлацията евентуално не е завършила.   По-рано този месец членовете на Фед се съгласиха да задържат лихвените проценти непроменени след 10 следващи нараствания, които покачиха референтния % до диапазон сред 5% и 5,25%. Повечето от тях обаче предвидиха още две нараствания тази година, което би довело лихвите до 22-годишен връх.      Цените на държавните облигации се покачиха, а доходността падна, като тази на 10-годишните съкровищни бонове на Съединени американски щати се откри на 3,737% от 3,797% в четвъртък. Цените на петрола продължиха скорошния си спад заради опасенията за закъснение на стопанската система. Фючърсите на суровия нефт Brent се откриха на 73,85 $ за барел, спад от 0,4% в петък и 3,6% за седмицата.   Всички 11 бранша на S&P 500 затвориха на алено.     Акциите на производителите на чипове се показаха по-слабо след огромните покачвания в последните седмици поради еуфорията към изкуствения разсъдък. Индексът на полупроводниковия бранш PHLX падна с 4,5% за седмицата, регистрирайки спад от 1,8% в петък. Nvidia, най-добре представящата се акция в S&P 500 тази година, падна с 1,9%, а Advanced Micro Devices - с 0,6%.   Индексът на полупроводниците към момента е нагоре с 38% за годината.   Един от икономическите индикатори, отрезвил вложителите, беше показателят на мениджърите по покупките в Съединени американски щати - мярка за интензивността в секторите на производството и услугите – който се е намалил до 53 през юни от 54,3 през предходния месец.    Бизнес интензивността в Европа се е забавила внезапно през юни заради отслабването на търсенето на услуги. Данните демонстрираха и по-рязко от предстоящото закъснение в Япония и Австралия.  
Водещите показатели на европейските фондови тържища се намалиха и в последния работен ден на седмицата, продължавайки серията от четири следващи сесии на спад преди този момент.
Индексът Stoxx 600 регистрира спад от 0,6% в следобедната търговия, като множеството браншове бяха на негативна територия. Акциите на фирмите в бранша на рандеман на петрол и газ се намалиха приблизително с 2,2% на фона на спадащите цени на петрола. Акциите на телекомите, сдруженията в бранша на опазването на здравето, както и на фирмите за храни и питиета нарастнаха надлежно с 0,4%.   Сред най-големите губещи беше немската Siemens Energy, чийто акции се сринаха с 36%, откакто компанията утежни прогнозата си за упования финансов резултат за тази година заради проблеми в подразделението си за вятърни турбини.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР