Американски учени създадоха устройство, което улеснява процеса на комуникация за

...
Американски учени създадоха устройство, което улеснява процеса на комуникация за
Коментари Харесай

Разработена е невропротеза за превръщане на човешките мисли в текстови съобщения

Американски учени сътвориха устройство, което улеснява процеса на връзка за хора, които са претърпели инсулт или други болести, които са засегнали мозъка и са лишили пациента от способността да показва мислите си.

Първият в света интерфейс мозък-компютър (невропротезиране), който разрешава на пациента да изписва известие посредством превръщане на мозъчните импулси в текст, е основан от учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF).

В опита за създаване на логаритъма са взели участие хора с естествена тирада, само че подложени на мозъчна интервенция, както и пациент с кодово име BRAVO 1, който след инсулт изцяло е изгубил способността да формулира мислите си.

Системата изследва и декодира сигналите, идващи от гласовия тракт, употребявайки матрица на електрода. В същото време гласните и съгласните звукове са разграничени и са основани модели за установяване на съответни думи.

На пациента BRAVO 1 е даден набор от 50 думи за решение на ежедневни задания, а в мозъчната кора е вграден специфичен електрод. В продължение на няколко месеца учените следят нервната интензивност на мозъка на пациента, когато се пробва да произнася контролни думи. В същото време изкуствен интелект съпоставя тези данни с авансово построени модели, с цел да дефинира думите.

В резултат на това при осъществяване на контролна задача BRAVO 1, състояща се от основаване на фрази от 8 думи, е реализиран свръхестествен резултат, допускащ на пациента да комуникира със скорост от 18 думи в минута, а точността на различаване на думите е към 74%.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР