Американски учени съобщиха за създадените за първи път в света

...
Американски учени съобщиха за създадените за първи път в света
Коментари Харесай

Създадоха програмируеми живи същества

Американски учени оповестиха за основаните за първи път в света биороботи, построени напълно от живи кафези. В реалност това е нов клас програмируеми живи същества. Процесът е разказан в детайли в списание „ Proceedings of the National Academy of Sciences ”.

С помощта на суперкомпютърно моделиране учените са съумели да основат от стволови кафези на африканска водна жаба миниатюрен биоробот, който може да се движи независимо и да извършва обикновени задания. На процедура не става въпрос за роботи в обичайния смисъл, а за нов тип живи машини, основани от човек, настояват от изследователския екип.

Новото създание е наречено ксенобот.

Всъщност това са мънички части биоматериал с размер до милиметър, съдържащи от 500 до 1000 кафези от кожата и сърцето на жабешки ембриони. Кожните кафези разрешават на тези „ организми “ да запазят формата си, до момента в който клетките от сърцето, които сами се събират в мускулната тъкан на кардиомиоцитите, могат да се движат при всяко стесняване.

Тъй като клетките на сърцето се свиват и отпускат независимо, те работят като дребни мотори, които задвижват робота, до момента в който запасите от сила в тях не бъдат изчерпани. Опитите посочили, че тези „ същества ” живеят няколко дни до седмица, като употребяват запасите от ембрионална сила. За да останат живи, ксеноботите би трябвало да бъдат сложени във водна среда.

Учените считат, че в бъдеще тези роботи могат да се употребяват в човешкия организъм за доставка на избрани препарати или разчистване на кръвоносните съдове.

Ако се наранят, биороботите могат да излекуват сами своите пострадвания. Когато задачата е изпълнена, а силата е свършила, те умират и се разграждат като всички живи същества, без да замърсяват околната среда. Ксеноботите не могат да еволюират и да се развъждат.

В бъдеще учените имат намерение да основат ксеноботи с кръвоносни съдове, нервна система и сензорни кафези, от които ще се образуват рудиментарни очи. Ако бъдат употребявани кафези от бозайници, ксеноботите ще могат да живеят на сушата. /БГНЕС

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР