Една от причините за засиленото топене на снеговете по върховете

...
Една от причините за засиленото топене на снеговете по върховете
Коментари Харесай

Дърветата са пазителите на снеговете на Килиманджаро

Една от аргументите за засиленото размразяване на снеговете по върховете на Килиманджаро може да е изсичането на дърветата по скатовете на планината. Това е заключението на учени, които разгласили проучването си в списание Global and Planetary Change, оповестява New Scientist.

Към момента площта на ледената завивка на Килиманджаро е към 15 % от равнището на 1912 година. Много специалисти са на мнение, че топенето на ледовете на най-високия връх в Африка е обвързвано с световните климатични промени. Авторите на новото проучване демонстрират, че " оголването " на Килиманджаро може да е обвързвано и с други процеси.

Учените в продължение на четири години измервали температурата и влажността в десетки точки на разнообразни височини. След разбор на събраните данни, специалистите открили, че ежедневното нагряване на скатовете от слънцето води до появяването на течение от мокър въздух на височина над три хиляди метра (там където дърветата към този момент няма). Постоянното навлажняване на въздуха способства за опазването на снежната завивка.

Изсичането на дървета по скатовете на Килиманджаро понижава влажността на въздуха - растенията отделят доста влага по време на процеса на транспирация - изпаряване на вода, най-много от листата. По този метод изсичането на дърветата води до по-слаб поток от мокър въздух към върховете и по-бързо размразяване на снеговете по Килиманджаро.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР