Френският президент Еманюел Макрон събра на среща висши министри, за

...
Френският президент Еманюел Макрон събра на среща висши министри, за
Коментари Харесай

Макрон събра висши министри, обсъждат ескалиращото насилие в Нова Каледония

Ф ренският президент Еманюел Макрон събра на среща висши министри, с цел да обсъдят ескалиращото принуждение във френската тихоокеанска територия Нова Каледония , съобщи през днешния ден президентската канцелария, представена от Асошиейтед прес.

Специалните срещи на комисиите по защита и сигурност нормално се организират сред Макрон и стеснен брой чиновници, в това число министър председателят Габриел Атал и министрите на защитата, вътрешните работи, стопанската система и външните работи.

Един човек през днешния ден бе убит във френската островна територия, която от дълго време желае да разгласи самостоятелност, на фона на прерасналите в принуждение вълнения, провокирани от прокарана от Париж конституционна промяна, отбелязва АП.

Френското министерство на вътрешните работи през вчерашния ден изпрати полицейски подкрепления в Нова Каледония, която в продължение на дълги години е била затворническа колония и където в този момент се намира френска военна база.

Френският министър на вътрешните работи и отвъдморските територии Жералд Дарманен сподели, че подкрепленията се състоят от четири мобилни жандармерийски подразделения, в това число 15 жандармеристи от елитно поделение за интервенции.

Безредиците избухнаха в миг, когато френски депутати разискват промени, които плануват повишение на броя на хората, които имат право на глас в Нова Каледония. Противниците им споделят, че разширението на изборните описи, които не са обновени от 1998 година, би било в интерес на профренски политици в Нова Каледония и ще докара до спомагателна маргинализация на локалното население канаки, против което в миналото са били налагани строги политики на сегрегация и широкоразпространена дискриминация.

Хората с европейски генезис в Нова Каледония са разграничени сред наследниците на колонизаторите и наследниците на мнозината пандизчии, изпратени принудително в територията. На обширния архипелаг, който се намира източно от Австралия, живеят към 270 000 души.

* Във видеото: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР