Американската микроспътникова мисия “Лунар Полар Хайдроджен Мапър, която бе изстреляна

...
Американската микроспътникова мисия “Лунар Полар Хайдроджен Мапър, която бе изстреляна
Коментари Харесай

Лунар Полар Хайдроджен Мапър успешно изследва Луната и засне звездите от съзвездието Колар!

Американската микроспътникова задача “Лунар Полар Хайдроджен Мапър ”, която бе изстреляна на 16-ти ноември дружно с “Артемис 1 ” чрез ракетата “Спейс Лонч Систъм ” като второстепенен потребен товар, съумя да снима звездите и също по този начин наред изследва Луната.

На 28-ми ноември “Лунар Полар Хайдроджен Мапър ” съумя да получи първото изображение чрез звездния си сензор, което демонстрира съзвездието Колар и неговите две най-ярки звезди Менкалинан и Махасим. Екипът на задачата употребява този вид фотоси, с цел да тества нов вид програмен продукт за навигация. На 2-ри декември сензорът наблюдаваше Марс и Уран, още веднъж за тест на софтуера. Изпитанието бе сполучливо и потвърди, че галактическият уред може да направлява въз основата на необработените изображения без да има интервенция от наземните оператори на Земята.

Ръководството на “Лунар Полар Хайдроджен Мапър ” е пробвало да снима Земята и Луната, само че тези опити са довели до пренасищане на датчика и в последна сметка фотографиите не са се получили. През идващите седмици ще бъдат направени нови опити.

Последните телеметрични данни, получени от бордовия компютър на “Лунар Полар Хайдроджен Мапър ” демонстрират, че задачата протича обикновено – единствените установени проблеми са свързани с ненадейно рестартиране на компютъра и неработещ клапан на горивната система. Като изключим това, галактическият уред е в положително положение и всички негови подсистеми работят съгласно упованията.

Екипът удостоверява, че неутронният детектор е получил качествени данни от Луната по време на нейното облитане. От височините, при които са получени тези данни, могат да се създадат заключения за общата хидратация на Луната. Данните биха могли да се сравнят и с тези от предходните американски задачи “Лунар Проспектър ” и “Лунар Риконисънс Орбитър ”. Сведенията към този миг демонстрират, че инструментът е в положение да извърши главните научни задания на “Лунар Полар Хайдроджен Мапър ”, които включват картографирането на водния лед на Южния полюс на Луната.

В близко бъдеще задачата на екипа е да подгрее горивния клапан и по този начин да го върне в работоспособно състояние. Ако горивната система проработи, идната година “Лунар Полар Хайдроджен Мапър ” ще извърши цялостната си научна стратегия.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР