Американската космическа агенция НАСА пусна в интернет пространството видео, на

...
Американската космическа агенция НАСА пусна в интернет пространството видео, на
Коментари Харесай

Обратна страна на Луната няма лунни морета

Американската галактическа организация НАСА пусна в интернет пространството видео, на което демонстрира загадъчната противоположна страна на Луната. В снимането на клипа е употребена специфична техника са следене на спътника.

Специалистите означават, че във видеото са били употребявани фотоси от автоматизираната междупланетна станция Лунар риконъсънс орбитър и компютърна графика.

Целта на НАСА е била да наблюдава смяната във етапите на Луната от противоположната страна, която не е забележима за жителите на Земята. От видеото излиза наяве, че етапите протичат по изцяло идентичен метод както от едната, по този начин и от другата страна на естествения ни сателит.

Клипът е формиран от изображения, които LRO изпраща още от 2009 година. По-отдалечената от нас страна на Луната има доста по-различен релеф.

Оказва се също, че противоположната страна на спътника е много по-различна от това, което хората са привикнали да виждат. Тъмната страна на Луната няма огромните черни кръгове, които сме привикнали да следим от Земята и поради които вечер спътникът постоянно е приличал на човешко лице.

Големите черни кръгове са така наречен лунни морета и съставляват обширни базалтови равнини, които, следени от Земята, наподобяват на тъмни петна.

 Тъмната страна на Луната

Кръговете са наречени лунни морета, тъй като първите астрономи са вярвали, че на естествения ни сателит има водни басейни. По-късно се открило, че това не е по този начин, само че името на кръговете си останало.

От противоположната страна на земния сателит могат да се видят повече дупки и кратери от галактически тела, блъснали се в лунната повърхнина. На тази страна е ситуиран и басейнът Южен полюс-Ейткън, чийто диаметър е почти 2 500 километра, а дълбочината му е към 13 километра.

В скритата страна на Луната се разполага и най-големият кратер в Слънчевата система. Именно в този лунен сектор Европейската галактическа организация има намерение да построи база, от която да колонизира Луната.

От Земята се вижда постоянно единствено едната страна на Луната. Единствените хора, видели противоположната страна на Луната от близко, са космонавтите от Аполо 8, който обиколи спътника през 1968 година.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР