Американската икономика е нараснала с 3,1% през 2023 г., опровергавайки

...
Американската икономика е нараснала с 3,1% през 2023 г., опровергавайки
Коментари Харесай

Рецесия, меко кацане, още ускорение - накъде върви икономиката на САЩ?

Американската стопанска система е повишена с 3,1% през 2023 година, опровергавайки прогнозите за криза. Устойчивият пазар на труда поддържа мощните разноски на семействата, е главният извод от днешните данни, оповестени от Министерството на търговията на Съединени американски щати.

През четвъртото тримесечие стопанската система е повишена с 3,3% сезонно и поправено по отношение на инфлацията годишно движение, защото потребителските и държавните разноски са се нараснали.

Тримесечното четене на данните демонстрира закъснение от горещото лятно движение от 4,9%, само че към момента е на здравословно равнище.

Числата за 2023 година са в контрастност с това, което доста икономисти чакаха преди година, а точно прекомерно евентуална криза и болнав напредък.

Очаква се растежът да продължи през 2024 година, въпреки и със доста по-бавни темпове. Дългоочакваното разхлабване на паричната политика на Федералния запас би трябвало да поддържа стопанската система тази година. Умерената инфлация и към момента горещият пазар на труда покачват равнищата на доверие на потребителите, съгласно някои изследвания.

От друга страна, всичко това може да претърпи поврат при по-бавно наемане на работна мощ и на фона на изчерпващите се спестявания на американците от ерата на пандемията.

Предстои ли меко кацане?

Последните три месеца на 2023 година в Съединени американски щати изглеждаха като мекото приземяване, което членовете на Фед се стремят да реализират: мощен напредък, прибавяне на близо половин милион работни места, изстудяване на инфлацията.

Фед е на път да задържи лихвите на настоящия им 23-годишен връх на идната си януарска среща, само че се чака да направи три понижения през 2024 година

За по-добрия от упования напредък през четвъртото тримесечие и през цялата 2023 година огромна роля играят потребителите, които не са „ стегнали крана “, а харчат свободно, подхранвайки разширението на пазара на труда, разясняват анализатори на The Wall Street Journal.

Потребителите са похарчили повече за опазване на здравето, заведения за хранене и покупка на коли през 2023 година Разходите за жилища са останали непроменени въз основата на поправена инфлация по отношение на миналата година, отразявайки сложната среда за имотните продажби, само че също и стабилизацията. Частните жилищни вложения са намалели със 17% през 2022 година

Американците също по този начин са нараснали разноските си в чужбина, съответно за интернационалните пътувания - и изключително през четвъртото тримесечие.

Увеличаването на износа на нефт и забавянето на общия импорт също са подкрепили растежа в Съединени американски щати през предходната година.

Доверието в стопанската система се покачва, защото растежът на заплатите надвишава този на цените: Потребителските настроения скачат с 29% от ноември до януари, най-голямото двумесечно нарастване от 1991 година насам, заяви Мичиганският университет. Потребителите чакат инфлацията да бъде доста по-кротка, в сравнение с са считали единствено преди няколко месеца.

Все отново има признаци, че разноските - и цялата американска стопанска система - няма да могат да продължат с толкоз бързи темпове. Икономистите, очаквайки потребителските разноски да се охладят, предвиждат растежът да се намали до 1% тази година.

Четирите най-големи банки в Съединени американски щати регистрираха по-високи разноски за кредитни карти през 2023 година спрямо миналата година и предизвестиха, че на клиентите им лишава повече време, с цел да изплатят салдата.

Процентът на персонални спестявания спада в допълнение през четвъртото тримесечие до 4% - този индикатор рядко е слизал под 5% през десетилетието преди пандемията.

Има и други признаци на закъснение, въпреки и не за стопански срив. Производствените компании регистрираха сдържан спад през последните месеци, а някои огромни корпорации оповестиха съкращения.

Бизнесът не е сигурен каква ценова мощност резервира след години на непрекъснати нараствания, които бяха поети от клиентите. В някои компании за храни и други съществени потребителски артикули размерът на покупките се забавя и те стартират да понижават цените на някои артикули. Procter & Gamble обаче регистрира мощни облаги във вторник, които отразяват растежа както от нарастванията на цените, по този начин и от по-високите размери на продажбите.

Какво значи това за фондовия пазар?

Перспективата, че Федералният запас може да понижи лихвените проценти в недалечно бъдеще, подхрани растежа на фондовия пазар през последните месеци, а по-евтините разноски за финансиране биха могли да съживят вложенията на семействата и бизнеса по-късно тази година.

Постепенното изстудяване на пазара на труда, съчетано с прогрес в укротяването на инфлацията, кара вложителите да наблюдават по кое време Фед може да стартира да понижава своя референтен лихвен %.

След по-агресивните очаквания, в този момент множеството пазарни анализатори чакат Фед да стартира да намалява лихвените проценти на съвещанието си през май, съгласно данни на CME Group.

Въпреки че представители на Фед споделиха, че не желаят да понижават лихвите, до момента в който не се убедят, че ценовият напън е трайно подтиснат, пазарите насочиха вниманието си към вероятния напредък, който може да последва при сюжет на разхлабване.

„ Фед ще реализира задачата си и вложителите знаят, че това значи понижаване на лихвените проценти “, споделя Джо Брусуелас, основен икономист в RSM US, представен от WSJ. „ Скоро няма да приказваме за меко кацане – ще приказваме за наново ускоряване. “
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР