Американската Федерална комисия по търговията (FTC) потвърди, че е започнала

...
Американската Федерална комисия по търговията (FTC) потвърди, че е започнала
Коментари Харесай

САЩ започнаха разследване на Facebook заради данните

Американската Федерална комисия по търговията (FTC) удостовери, че е почнала инспекция на Фейсбук поради абсурда с персоналните данни на потребителите и тяхната корист от компанията Cambridge Analytica, оповестява CNBC. Слухове за инспекцията имаше още от предходната седмица, само че FTC тогава не разяснява.

Фейсбук с най-ниско доверие измежду ИТ колосите

Най-голямото тестване за Марк Зукърбърг и Фейсбук

"FTC взима доста съществено информациите в пресата, които повдигат съществени терзания за отбраната на персоналните данни във Фейсбук. Днес FTC удостоверява, че има отворено, не-публично следствие на тези практики ", написа комисията в своето известие.

Фейсбук събирал и данни за телефонни диалози и SMS-и

Как да защитим данните си във Фейсбук

Тя споделя още, че ще употребява всички налични принадлежности за инспекцията. От главно значение е дали Фейсбук не е нарушила съглашение с FTC, което компанията е подписала през 2011 година Ако бъде намерено нарушаване, компанията е застрашена от съществени санкции, които могат да доближават до $40 000 дневно за всеки ден, през който съглашението е било нарушено, отбелязва онлайн изданието CNET. Данните от Cambridge Analytica са събрани през 2013 година

Споразумението задължава Фейсбук да уведомява потребителите, когато данните им се употребяват за нещо друго от упоменатото от тях в настройките на профилите им. Освен това компанията е задължена и да желае експлицитното позволение на потребителите, с цел да употребява данните им оттатък техните настройки. Фейсбук и FTC не са коментирали тематиката повече.

Огромен скандал - британци манипулирали изборите в Съединени американски щати

Фейсбук призна, че от време на време вреди на демокрацията

Междувременно 37 щатски прокурори изпратиха писмо до Фейсбук с въпроси към компанията за абсурда с Cambridge Analytica. Те желаят посредством отговорите си, Фейсбук да стартира да възвръща доверието на потребителите или най-малкото да изясни какво се е случило и какви ограничения и отбрани има компанията за данните на потребителите.

Освен това правосъдната комисия на американския Сенат изпрати публична покана към Марк Зукърбърг да се яви преди 10-ти април т.г. Същата покана е изпратена и към изпълнителните шефове на Гугъл и Twitter. Комисията желае от тях да опишат по какъв начин обществените мрежи работят с данните на потребителите.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР