Американската актриса и активистка от коренното население Сашийн Малкото перо,

...
Американската актриса и активистка от коренното население Сашийн Малкото перо,
Коментари Харесай

Почина индианката Малкото перо, която отказа Оскар-а на Марлон Брандо

Американската актриса и активистка от коренното население Сашийн Малкото перо, която отхвърли от името на Марлон Брандо получената премия " Оскар " през 1973 година, умря на 75 години. В обявата в Туитър, с която заяви за кончината ѝ, Американската киноакадемия цитира индианката: " Когато си отида, помнете, че всякога, когато защитавате своята истина, вие опазвате гласа ми и гласовете на нашите нации ".

Sacheen Littlefeather, Native American civil rights activist who famously declined Marlon Brando’s 1973 Best Actor Academy Award, dies at 75.

— The Academy (@TheAcademy)

Преди две седмици Академията провежда гала в новия си музей в Лос Анджелис, на която уважи Малкото перо и ѝ се извини за отношението на церемонията за премиите " Оскар " преди съвсем половин век.

През 1973 година фрагментите, в които младата жена в обичайно облекло излезе на сцената на " Оскарите " от името на Брандо - лауреат за ролята на дон Вито Корлеоне в " Кръстникът ", и я отхвърли, обиколиха целия свят. „ Името ми е Сашийн Малкото Перо. Аз съм апачи и съставлявам Марлон Брандо довечера. Той ме помоли да ви кажа в една доста дълга тирада, която няма да мога да споделя с вас в този момент поради времето, че със страдание не може да одобри тази прелестна премия. Причината за това е отношението към американските индианци във филмовата промишленост. ” Това гласяха нейните думи - първата политическа тирада в историята на премиите " Оскар " (далеч не и последната).

От тогавашната, явно преобладаващо расистка, публика нейната поява и тирада е посрещната с шумно освиркване. 49 години по-късно Академията се сети да се извини в писмо, което споделя, че Малкото перо е изтърпяла " непростим и неправдив " тормоз. То е подписано от някогашния президент на организацията Дейвид Рубин. В изказването се споделя още, че нейната тирада " продължава да ни припомня потребността от почитание и значимостта на човешкото достолепие ".

Пред " Холивуд рипортър " Сашийн Малкото перо, която тогава е била на 26, споделя: " Никога не съм мислела, че ще доживея деня, в който ще чуя това ". " Индианците сме търпеливи хора, добави тя. - Все отново това са единствено 50 години! "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР