Aмериканска компания ще изгради най-големите в света биореактори за производство

...
Aмериканска компания ще изгради най-големите в света биореактори за производство
Коментари Харесай

САЩ изграждат най-големите биореактори в света за производство на изкуствено месо

Aмериканска компания ще построи най-големите в света биореактори за произвеждане на изкуствено месо. В тях ще се отглеждат повече от 13 000 тона изкуствено пилешко и говеждо месо годишно, написа " Гардиън ".

В процеса ще се употребяват скотски кафези и по този начин няма да се постанова самите животи да се колят, което съгласно учените ще подкрепи за справяне с климатичната рецесия, съобщи БТВ.

В света има към 170 компании, които работят върху изкуствено месо, само че единствено " Good Meat " е получила регулаторно утвърждение да продава продуктите си. През декември 2020 година тя стартира да създава пилешко месо в Сингапур.

Клането и проблемите с околната среда

Отглеждането и клането на наедрял рогат добитък, пилета и други домашни животни оказва голямо влияние върху околната среда заради излъчванията на метан, обезлесяването и потреблението на вода.

Консумацията на животинско месо в развитите страни способства за климатичната рецесия, настояват учени.

Според " Good Meat " сега се строят 10 нови биореактора, всеки с потенциал 250 000 литра и височина четири етажа.

Това ще бъдат най-големите съществуващи сега казани в света. Съоръжението в Съединени американски щати би трябвало да бъде приключено в границите на три месеца, а биореакторите ще стартират да действат до края на 2024 година Планира се производството да доближи 11,8 хиляди тона годишно до 2026 година и 13,7 хиляди тона до 2030 година

Вкусът ще пострада ли?

Поддръжниците на култивираното месо настояват, че то може да обезпечи същия усет и чувство като стандартното месо, само че с доста по-малко влияние върху околната среда. Но един от проблемите ще бъде да се подсигурява, че месните кафези порастват толкоз добре в огромните реактори, колкото и в по-малките, употребявани до момента. Освен това усетът би трябвало да се усъвършенства, считат някои разработчици.

" Опитвала съм изкуствено месо. Отхапах първата хапка и разбрах, че това е по едно и също време едно от най-незабележителните неща и едно от най-забележителните неща, които в миналото съм ял. Това е просто месо ", споделя Ейми Чен, основен действен шеф в " Upside Foods ".

Сред другите компании, които разполагат със уреди за развъждане на месо, са " SuperMeat ", " Mosa Meat ", " Future Meat Technologies " и производителите на морски блага " Wildtype " и " Shiok Meats ". Съществуват и доста компании, които създават заместители на месото на растителна основа.

Какво споделя статистиката - ще спрем ли да ядем животинско месо?

По-голямата част от месото, което хората ще употребяват през 2040 година, няма да идва от заклани животни, съгласно отчет от 2019 година на консултантската компания " Kearney ", в който се планува, че 60% от него ще бъде или отглеждано, или сменено с други възможности на растителна основа.

Все още Американската организация за храните не е одобрила изкуствено месо в комерсиалната мрежа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР