Американска астронавтка, поставила рекорд за най-дълъг престой в космоса, е

...
Американска астронавтка, поставила рекорд за най-дълъг престой в космоса, е
Коментари Харесай

Първата жена, която ще полети към Луната, е Кристина Кок

Американска астронавтка, сложила връх за най-дълъг престой в космоса, е първата жена, определена да полети към Луната. Кристина Кок (44 г.) ще се включи в първия екипаж на задачата " Артемис " на НАСА, в границите на която американски астронавти се готвят да стъпят на Луната половин век след края на програмата " Аполо ". Родената в щата Мичиган инженерка, написа история, защото е единствената дама, получила опция да полети към естествения сателит на Земята.

Това ще бъде следващото върхово достижение на Кок, която в интервала 2019 - 2020 година сложи връх за най-дълъг престой в космоса от жена. По време на същата задача тя и Джесика Миър реализираха първото в историята по едно и също време излизане на две астронавтки на НАСА в открития космос, напомня Българска телеграфна агенция.
    View this post on Instagram           
A post shared by Christina Hammock Koch (@astro_christina)

" Развълнувана ли съм? Абсолютно " - по този начин реагира американската астронавтката, след формалното ѝ показване като първата жена, която ще полети към Луната. " Най-много обаче се вълнувам от това, че в тази задача ще пренесем вашето неспокойствие, желания, вашите фантазии ", добави още Кристина Кок.

Заедно с нея на борда на капсулата " Орион ", която се чака да полети към Луната до края на 2024 година, ще бъдат сътрудниците й от НАСА Рийд Уайзман и Виктор Гловър, който е от афроамерикански генезис, както и канадецът Джереми Хансън - първият представител на страна отвън Съединени американски щати, включен в американска лунна задача.

Кристина Кок и сътрудниците ѝ  обаче няма да кацнат на Луната през 2024 година, когато по проект се чака да бъде осъществен третият стадий от задачата " Артемис ". Предвидено е капсулата им да навлезе в лунната орбита, и единствено да обикаля към естествения сателит на нашата планета, след което да се насочи назад към Земята. Мисията ще продължи 10 дни и е генерална подготовка за плануваното през 2025 година същинско завръщане на американски астронавти на лунната повърхнина - тогава НАСА възнамерява двама души да кацнат там.

Полетът към Луната е най-голямата фантазия, за астронавтката,  която показа за интереса и любовта си към космоса в особено видео, откакто през 2020 година беше показана като член на екипа, работещ по подготовката за завръщането на Съединени американски щати на спътника. Тогава тя разкри, че още от дете е мощно заинтригувана от космоса. " Вдъхновяваше ме нощното небе… Обичах нещата, които ме караха да се усещам дребна,... да се възнамерявам за размера на Вселената, за мястото ми в нея и за всичко, което може да се изследва там ".

Кок приключва електроинженерство и физика в университета на Северна Каролина. Кариерата ѝ стартира като електроинженер в Центъра за галактически полети на НАСА " Годард ". През 2013 година е определена измежду осмината щастливци, включени в 21-вия випуск астронавти на НАСА и приключва образованието си през 2015 година Три години по-късно е плануван и първият й галактически полет.

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР