Амбициозният натиск на чуждестранната инфраструктура на Китай поставя бедните държави

...
Амбициозният натиск на чуждестранната инфраструктура на Китай поставя бедните държави
Коментари Харесай

Китай е вкарал 45 държави в капани от дългове за 385 млрд. долара

Амбициозният напън на задграничната инфраструктура на Китай слага бедните страни в " прикрит дълг " на стойност 385 милиарда $, а повече от 1/3 от плановете са свързани с хипотетични корупционни кавги, се споделя в изследване.

Изследване от интернационалната лаборатория за развиване AidData демонстрира, че непрозрачни покупко-продажби с държавни банки и компании, по линия на водещия капиталов план на президента Си Цзинпин - самодейността „ Един пояс, веднъж “ - оставят десетки държавни управления с по-ниски приходи свързани с задължения, които не са по джоба им.

Китай е вложил повече от 843 милиарда $ за създаване на пътища, мостове, пристанища и лечебни заведения в към 163 страни от 2013 година насам, в това число в доста страни в Африка и Централна Азия. Близо 70% от тези пари са взети заеми от държавни банки или взаимни предприятия сред китайски бизнес и локални сътрудници в страни, които към този момент са били в дълг към Пекин, уточни изпълнителният шеф на AidData Брад Паркс пред Агенция Франс Прес.

„ Много небогати държавни управления не могат да вземат повече заеми “, сподели Паркс.
 Според специалисти китайските заеми може да вкарат Африка в задължения Според специалисти китайските заеми може да вкарат Африка в задължения
Китай се трансформира в най-големия финансист на двустранни инфраструктурни планове в Африка, настояват водещи анализатори от Черния континен...

Той разяснява, че заемите са дадени на „ редица участници, разнообразни от централните държавни управления “, само че постоянно са подкрепени от държавна гаранция за погашение, в случай че другата страна не може да заплаща.

„ Договорите са непрозрачни и самите държавни управления не знаят точните парични стойности, които дължат на Китай “, сподели той.

Тези незадоволително регистрирани задължения са на стойност към 385 милиарда $, откри изследването.

AidData, която е основана в колежа Уилям и Мери във Вирджиния, изброи 45 страни с по-ниски и междинни приходи, които в този момент имат равнища на дългова експозиция към Китай над 10% от техния народен БВП.

Недоволството се подхранва от високите равнища на китайски пари, които се вливат в места като Белуджистан в югозападен Пакистан, където локалните хора споделят, че получават дребна изгода, а бойците са подхванали поредност от офанзиви, ориентирани към подкопаване на китайските вложения.
 Доклад: Кристалина Георгиева помогнала за по-добра позиция на Китай в класацията Doing Business Доклад: Кристалина Георгиева помогнала за по-добра позиция на Китай в класацията Doing Business
Управляващият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева беше посочена от предходния ѝ шеф Световната банка за...

„ Това, което виждаме сега с самодейността „ Един пояс, веднъж “, е разкаянието на купувачите, “ сподели Паркс. „ Много задгранични водачи, които в началото бяха нетърпеливи да скочат в сходни покупко-продажби, в този момент стопират или анулират китайските инфраструктурни планове заради опасения за устойчивостта на дълга. “

Броят на задълженията към Пекин се забави през последните две години заради отбиване от страна на кредитополучателите, се показва в изследването. Групата на седемте богати страни също разгласи конкурентна скица за противопоставяне на господството на Пекин в световното кредитиране тази година. Заемите на Пекин изискват по-високи лихвени проценти с по-кратки периоди на погашение, откри AidData.

Според Паркс изследването демонстрира, че това " не е грандиозна скица за основаване на съюзи ", както се показва от Пекин, а по-скоро Китай " търси най-печелившия план ".

БГНЕС напомня за изследване, оповестено на 9 септември от основания в България Център за проучване на демокрацията, което демонстрира разширяващото се наличие на Китай в Централна и Източна Европа и съгласно което Пекин се трансформира в най-големият търговски сътрудник в района. Влиятелният отпечатък на Китай става вероятен с помощта на притока от към 14 милиарда $ от безплатни средства, заеми, сливания и стопански концесии от 2009 година насам и почти 50 милиарда $ в инфраструктурни, енергийни и телекомуникационни планове, които или са в ход, или чакат осъществяване. Изследването също по този начин демонстрира, че колкото по-финансово обвързана е нацията с Китай и колкото по-голям е делът на брутния ѝ вътрешен артикул от китайските вложения, „ толкоз по-голяма е вероятността “ Китай да употребява проблемите с върховенството на закона, с цел да се разшири „ неговото икономическо и политическо въздействие. "

се обрисува като доста, изключително на Балканите, където азиатската страна е вложила милиарди през последните години, като в западните политически кръгове нарастват опасенията, че районът става финансово подвластен от Пекин.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР