Альоша ДАКОВ е роден на 5 ноември 1980 г. в

...
Альоша ДАКОВ е роден на 5 ноември 1980 г. в
Коментари Харесай

Альоша Даков: Общинска струкура трябва да чисти София

Альоша ДАКОВ е роден на 5 ноември 1980 година в София. Магистър е по стопанисване на горите в Лесотехническия университет. Има магистратура и по интернационалните стопански връзки в УНСС. В момента е общински консултант от Българска социалистическа партия в София за трети мандат. Заместник-председател е на комисията по околна среда, член на комисиите по инженерна инфраструктура и по превоз към Столичния общински съвет.

- Г-н Даков, план-сметката за чистотата на Столичната община за идната година демонстрира, че парите за тази активност още веднъж са увеличени. Това изненадва ли ви?

- Няма изненада в плана на план-сметката за чистотата. Това е значим документ, защото над 15% от приходите и разноските в бюджета на общината се разпределят посредством него. Запазва се трайната наклонност в ръководството на ГЕРБ и на кмета Йорданка Фандъкова година след година средствата за разчистване на града да се усилват. Само за последните два мандата те са се удвоили. Логичен е въпросът подобрило ли се е качеството на услугата, двойно по-чист ли е градът ни? Отговор може да даде всеки гражданин на София. Запазва се и моделът средствата, които се заплащат на частните сметопочистващи компании прогресивно да се усилват. В същото време за другите действия, които се правят от Столичната община, като ръководството на отпадъците, рекултивация на сметища, планиране на депа, има съществено несъблюдение. Пример е регион " Кремиковци ", на чиято територия има хранилище, а огромна част от средствата, планувани за благоустрояване за тази година, към момента не са усвоени.

- Предвиждат се повече пари за улично миене и метене. Общинските съветници от Българска социалистическа партия от години приканват за по-често и по-обхватно почистване на настилките. Удовлетворява ли ви тази стъпка?

- За страдание, честотата на миенето и метенето на улици и булеварди се резервира и през идната година и е безусловно незадоволителна, с цел да се понижи запрашеността и да се усъвършенства качеството на въздуха. Миналата година бе планувано машинно миене 24 пъти за 12 месеца, Сега смяна няма.

Всяка година жителите и бизнесът внасят доста по-големи суми за такса боклук, в сравнение с управлението на общината разходва. С сътрудниците от Българска социалистическа партия в СОС неведнъж сме поставяли този въпрос - за какво не се съблюдава Законът за локалните налози и такси, който изрично позволява разходване на събраните средства по това перо единствено за действия по чистотата. Отговорът на ГЕРБ е, че в случай че жителите платят таксата в границите на съответната година, парите им отиват за непорочност. Ако обаче внесат сумите през идната година, те се водят недобори и към този момент могат да бъдат ориентирани за други действия, което за нас е недопустимо. Разпределянето на средства в тази област е допустимо най-непрозрачната активност в общината. Когато се показва план-сметката за непорочност за идната година, общината дава доклад за приходите и разноските единствено за деветмесечието на актуалната. Ние искахме информация за фактически направените разноски за 2018 година, с цел да имаме действителна база за съпоставяне и с цел да установим разликата в приходите от такса боклук и разноските. Оказа се, че през 2018 година приходите са били 217 млн. лв., а разноските - 206 млн. лв.. Разликата от 11 млн. лв. може да се употребява за удвояване на честотата на уличното миене, да вземем за пример.

Често давам за образец в това отношение община Пловдив, където тази активност се извършва доста по-често. Улиците там се мият 5 пъти седмично, до момента в който в София това става два пъти месечно. Разликата е голяма. Не е чудно, че при тези условия София остава водещ град в Европа във връзка с фините прахови частици във въздуха.

- Какво откривате в доклада за разноските за непорочност през изтичащата година?

- Абсолютно нелогично е харченето на 14 млн. лв. за ръчно метене и едвам 1,4 млн. лв. за механизирано. Нищо чудно, че то не е познато на столичани, защото малко от тях виждат профилирана техника, с която се почистват улиците. Качеството, което се реализира с нея, е в пъти по-високо от ръчното метене. То пък е извънредно мъчно за управление. Изглежда техническият напредък към момента не е достигнал до София.

- Тясно обвързван с разноските за разчистване на града е състезанието за избор на компании за сметосъбиране и транспортиране. Кандидатите са ясни, до месец-два се чака да се разбере кои от тях ще се заемат с тази апетитна активност. Да чакаме ли опазване на статуквото?

- Районите на София се почистват от частни компании сега, като се изключи три от тях, които са поети от общинското сдружение " Чистота-Искър " - " Люлин ", " Красна поляна " и " Красно село ". Многократно с сътрудниците от групата на Българска социалистическа партия сме поставяли въпроса по какъв начин то прави дейностите по сметопочистване и транспортиране, откакто не разполага с нужната техника. Отговорът е, че наема техника от частни компании. Според нас обаче " Чистота-Искър " би трябвало да бъде оборудвано със лична техника.

В момента тече публичната поръчка за сметопочистване на 19 столични региона, която бе оповестена в средата на август и е на стойност над 400 млн. лв. за интервал от пет години. Оказа се, че " Чистота-Искър " не съумя да отговори на критериите, заложени от общината в състезанието и това значи, че работата му ще бъде още понижена и ще остане единствено в " Красна поляна ".

- Как съгласно левицата в СОС би трябвало да се провежда и развива сметопочистването на града?

- Ние сме декларирали още в предизборната си платформа, че ще работим за вдишване на дейностите по разчистване от общинска конструкция - дружество или сдружение, каквото сега е " Чистота-Искър ". Това е сполучливият модел, тъй като всяка частна компания се стреми и към облага, само че тя е за сметка на жителите. Въпросът е и в контрола на успеваемостта на разноските. Във Виена да вземем за пример работи общинско дружество. Предимството му е, че средствата от такса боклук непосредствено образуват бюджета му и има цялостна гласност в изразходването им. Кметът на общината персонално дава отговор за провеждането на публичните поръчки за закупуване на техника, материали, горива и няма по какъв начин да се оправдава с управление на комерсиално сдружение. В София, когато има открити тежки нарушавания, дежурният модел на ГЕРБ е отчетът от инспекцията да се насочи към прокуратурата и тематиката се не помни.

Убеден съм, че прекосяването на цялото разчистване на София към общинско сдружение е изцяло реалистично, и то в границите на един мандат. Парите от такса боклук порастват всяка година, което разрешава дълготрайно обмисляне на разноските за нова техника и ресурсът, който в този момент отива за надзор, може да бъде ориентиран към ефикасна организация на активността и за административен потенциал.

Проблем съгласно мен е и неналичието на всевъзможен достъп до осведомителната система за ръководство на отпадъците. Тя бе въведена през 2015 година, само че сведения за нея имат единствено кметът и администрацията. Чрез системата в действително време се регистрират всички действия по чистотата, количествата боклуци, които се събират от целия град, графикът на придвижване на техниката. Въпреки многократните ни претенции за гласност на информацията, тя ни е отказана и системата остава затворена.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР