Александър III Македонски е една от най-великите личности на всички

...
Александър III Македонски е една от най-великите личности на всички
Коментари Харесай

Животът на Александър Македонски – факти и митове

Александър III Македонски е една от най-великите персони на всички времена. Роден е през 356 година прочие Хр. в Пела – основният град на Македонското царство. Произхожда от древногръцката династия на Аргеадите от Пелопонес. Името му значи " бранител на хората " – от аlexo (защитавам) и аndr (човек). Начетен, самолюбив, талантлив страгег, безумно смел – постоянно е заставал отпред на войските си. Краткият му живот (умира на 32 години) е изпълнен с велики събития, с митове и загадки. Ето някои от тях:  

Загадъчната гибел

Великият военачалник умира доста млад и не на бойното поле – погубва го болест, когато е на 32 години. Има данни, че е агонизирал 12 дни, но не е несъмнено от какво е страдал, има най-различни предположения  – малария, коремен тиф, чернодробна цироза, синдром на Гилен Баре. Има и догатки, че е бил токсичен.  

Александър е бил заровен в сакофаг. Смята се, че тялото му е било балсамирано с... пчелен мед (древните употребявали меда поради мощните му антибактериални свойства). За тази погребална процедура археолозите разбрали, когато почнали да откриват тела със залепнали за тях крачета на пчели и пъстър прашец. Известно е, че Александър е бил заровен в Египет, евентуално в град Александрия. Но всички писмени следи за това къде се намират тленните му оставки са изчезнали. Учените още търсят саркофага. " Намирали " са го най-малко 120 пъти. 

 

В школата на Аристотел

Царят боец е бил образован човек. Седем години дребният Александър посещава школата на великия философ Аристотел и попива мъдрост и познания за индивида и света до възкачването си на трона, когато е на 16 година И откакто стартира завоевателните си походи в далечни страни Александър остава във връзка в учителя си – разменят си писма. 
 
Бикоглавия 

Неизменен сателит на Александър бил неговият кон Буцефал. Името значи " бикоглав ". Когато бил на 12 години, бъдещият държател видял на едно пазарище дивия жребец от Тесалия – хубав, непослушен и с величествена външност. И  решил, че би трябвало да е негов. Но продавачът поискал голяма сума, а и конят изглеждал рисково див, та Филип бил подготвен да откаже сина си от прищявката. Накрая въпреки всичко отстъпил, когато момчето предложило да сключат облог – ако не успее да опитоми жребеца, ще би трябвало да намери начин да върне парите на татко си. Александър укротява " дивака " и Буцефал му служи правилно до гибелта си – пада в битката при Хидасп (река в Индия, през днешния ден е известна като Джелам). В чест на Бикоглавия Александър основава град Буцефал, който е намира в сегашен Пакистан.

 

Голямото надпиване 

Когато Александър научава, че Каланус, един от съветниците му, е неизлечимо болен и скоро ще почине, взема решение да направи в негова чест огромно угощение. В програмата на веселбата е включено надпиване с вино. Повече от 40 мъже се включват в надпреварата за огромната премия – 1 гений злато. Призът е толкоз голям, че участниците се борят безусловно на живот и смърт; погълнатите количества вино убиват множеството от тях още по време на " шампионата ". Победителият, който изпил 15 литра, също не съумял да се порадва на премията – няколко дни по-късно и той се споминал.

 
Възелът на Гордий 
Гордиевият възел е позната на всеки метафора за излючително сложна задача, невъзможна за решение. Но надали щеше да е толкоз прочут, в случай че не беше Александър Велики. 

Гордий бил елементарен земеделец, който по волята на ориста станал цар на Фригия. Легендата споделя, че когато фригите трябвало да изберат цар, те се допитали до оракула. Прорицателят им споделил да изберат първия пришелец, който видят да идва към храма на Зевс, качен на кола с впрегнати волове, и с орел, кацнал на колата. Гордий се появил тъкмо както предсказал оракулът и станал държател. Той " паркирал " каруцата, която го довела до трона, в храма на Зевс, и я завързал със комплициран възел. А оракулът предсказал, че който успее да развърже възела, ще покори Азия. Мнозина опитвали – без триумф. Александър – също. Разгневен от неуспеха си и от мисълта, че няма да господства над Азия, той извадил меча и разсякъл възела. И станал цар на Азия.

Александър Велики е носил купите цар на Древна Македония, фараон на Египет, цар на Азия и Персия.

 

Още забавни обстоятелства
Великият военачалник печели първата си огромна победа, когато е единствено на 18 години, и до своята гибел (на 32 години) няма нито едно изгубено стълкновение.Непобедимият на бойното поле страдал от айлурофобия – боязън от котки. Същата уплаха са имали Чингис хан и Наполеон.Александър бил с разноцветни очи. Едното било кафяво, а другото синьо-зелено. Аномалията се назовава хетерохромия. Миел косата си с шафран, с цел да я поддържа блестяща и с червеникав нюанс.Любимите му книги били „ Илиада ” и „ Одисея ”. От дете Александър се вдъхновявал от героите на Омир. Основал десетки градове на територията на днешните Афганистан, Пакистан, Ливан, Ирак, Турция и други Най-малко 20 обитаеми места носят неговото име в разнообразни форми. Вторият по величина град в Египет – Александрия, е основан точно от великия македонски цар.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР