Александър Главчев Огромните екрани на съвременните смартфони са едновременно основното

...
Александър Главчев Огромните екрани на съвременните смартфони са едновременно основното
Коментари Харесай

Ревю: Moto Z2 Force – за екстремното ежедневие



Александър Главчев

Огромните екрани на актуалните смарт телефони са по едно и също време главното им преимущество и уязвимост. Един тип косата на Самсон и петата на Ахил на едно място…

Производителите на мобилни устройства се пробват да усилят издържливостта на своите артикули, употребявайки да вземем за пример химически закалените стъкла Gorilla Glass на компанията Corning. Въпреки несъмнените им преимущества обаче, това към момента си е стъкло със всичките произлизащи от този факт последици.

Въпреки че е налице избор от голям брой транспарантни материали, фирмите всеобщо залагат точно на стъклото. Всъщност още по време на създаването на първия iPhone от Apple регистрират че пластмасата прекомерно елементарно се надрасква от ключове и монети (т.е. нормалните жители на джобовете ни).

Пластмасата обаче има едно главно преимущество – гъвкава е и надлежно по-лесно понася удари. А последните се случват предостатъчно постоянно, имайки поради какъв брой постоянно се джобим за смарт телефоните си всекидневно. Отчитайки всичко това Motorola още преди няколко години показаха екрана ShatterShield. Последното устройство, което е оборудвано подобен панел е смарт телефонът Moto Z2 Force, който от началото на сегашния месец към този момент публично се предлага у нас.

Описание и съществени индикатори
Moto Z2 Force сигурно не е рисков смарт телефон, само че все пак по някои индикатори той е в действителност неповторим. Аз го дефинирам като флагман с нараснала резистентност. Т.е. задачата на основателите му е била по едно и също време да предложат устройство с съответен външен тип, което да предлага и повече издръжливост.

Бидейки представител на Z серията на компанията устройството поддържа така наречен мото модове (Moto mods). Това са спомагателни устройства, които посредством магнити се прикрепват към гърба на смарт телефона, добавяйки разнородни функционалности. Миналата седмица ви запознахме с един подобен модул – фото принтер с марката Polaroid. Преди време, в ревюто на Moto Z2 Play пък разгледахме и модул, добавящ 360-градусова камера…

Дизайн и външен тип
Ако сте виждал който и да е представител на Z серията на Motorola, то на процедура сте виждали всички устройства от нея. Това е по този начин защото те са унифицирани, с цел да е налице съгласуемост с към този момент упоменатите модове.

Всъщност разликите по отношение на предшественика на Z2 Force се броят на пръсти. Новото устройство към този момент е оборудвано с две камери и предлага по-тънък корпус. Останалите новости са вътре.

В долната част на гърба на устройството са контактите за връзка модулите. Ако нямате подобен, то в комплекта получавате украсителен панел, който също се държи благодарение на магнити.
Дисплей
Смартфонът е оборудван с 5,5-ичнов екран с резолюция 1440 на 2560 пиксела с отношение на страните 16:9. Използваният OLED панел е значи, че светлина излъчват единствено дейните в дадения миг пиксели. Това значи по-контрастно изображение, защото изключените пиксели на процедура остават черни.

По подразбиране смарт телефонът идва с задействан Vibrant режим на екрана, в описанието на който цветовете са подсилени за по-висока плътност и приемане на по-ударна картина. Все отново, в вариантите можете да откриете и общоприет режим, който сякаш пресъздава по-натурални цветове. Не знам до каква степен последните са в действителност реалистични, само че след няколко дни потребление на Vibrant опцията при прекосяването към общоприетата в началото цветовете ми се костваха прекомерно бледи.

Имайки поради обстоятелството, че обичам да фотографирам обаче избирам точно по-естествения аспект. Редно е и да отбележа, че в действителност привикнах много бързо.

Нещото, което ми направи усещане незабавно, откакто взех устройството в ръце че екранът е леко преместен нагоре. Т.е. “брадичката” му е по-дебела от “челото”. Основната причина за това решение може да се търси в желанието на разработчиците да поместят датчика за пръстови отпечатъци на предния панел. Всъщност при Z серията устройства този читател просто няма по какъв начин да бъде на гърба поради модовете, които се слагат там.

Все отново, прави усещане, че сред четеца и екрана е поместен надпис “Moto”. Като фен на симетрията би предпочел той да отсъства за сметка центриран екран. Това обаче попада в категорията персонални желания и потреблението на устройството не страда от това решение на дизайнерите.

Основното преимущество на Z2 Force е нечупливият екран. За да реализират търсената издръжливост в Motorola употребяват не стъклен, а пластмасов панел. В резултат шансът да го спукате при естествена приложимост е понижен в пъти. Имайте поради обаче, че пластмасата си пластмаса. Сигурен съм, че разработчиците са употребявали специфични покрития, с цел да усилят устойчивостта, само че все пак този материал продължава да е по-лесен за пострадване. Всъщност първите микро драскотини се появиха на повърхността на предния панел единствено след седмица деликатна приложимост.
Звук
Смартфонът разполага с един представител, ситуиран в отвора на слушалката. Въпреки, че моделът не предлага стерео тон, като множеството флагмани, качеството на звученето е напълно обичайно. При звънене звукът е задоволително мощен, като в същото време получавате и задоволително бас (за размера представителя, схваща се), тъй че да можете да изгледате някое видео в придвижване.

Всъщност за последното спомага разположението на представителя. Фактът, че е ориентиран напред несъмнено е по-добре за гледане на видеа. Минусът обаче е, че в случай че поставите смарт телефона с екрана надолу (особено на мека повърхност), то силата на звука спада доста.
Производителност и приложимост
Moto Z2 Force излезе публично през юли 2017 година и едвам в този момент доближи до България. Устройството е основано на миналогодишния чипсет на Qualcomm – Snapdragon 835, приближаващ в композиция с графичния ускорител Adreno 540.

Тестовият модел, който получихме бе с 4 GB RAM и 64 GB вградена памет. При тест на устройството с AnTuTu резултатът бе 210 126 точки. Това не е флагмански резултата като за 2018 година, само че въпреки всичко с този хардуер не бихте имали никакви забележки при стартирането на всички модерни игри.

Устройството пристигна с конфигуриран Android 7.1.1 Nougat. Веднага обаче можете да го ъпдейтнете до 8.0 Oreo.

От Motorola не са внасяли промени в интерфейса и вследствие на екрана имаме съвсем чист Android. Дори извеждането на екрана на App Drawer-а става с плъзване на пръст нагоре по екрана.

Едно от дребното спомагателни приложения, идващи дружно с операционната системa се споделя Moto и в него можете да на включвате и изключвате потреблението на жестове и да настроите някои спомагателни функционалности на екрана. Можете да вземем за пример да стартирате камерата с бързо завъртане на смарт телефона. Двойно “замахване” напред пък включва фенерчето.

Една от особеностите на Z2 Force е потреблението на четеца за пръстови отпечатъци. При множеството смарт телефони с предно ситуиран подобен датчик, той играе роля и на Home бутон. Тук обаче по дифолт това не е по този начин. Можете да отключвате и заключвате устройството с него, само че не и да го употребявате, с цел да се върнете на началния екран. За навигацията в операционната система би трябвало да разчитате на общоприетите екранни бутони. Това ми сътвори известни неудобства, заради към този момент построения табиет.

В упоменатото Moto приложение е налице алтернатива, касаеща държанието четеца, само че от нея отново не получих това, което търсех. С въпросната алтернатива можете да изключите екранните бутони и да разчитатате единствено на датчика за отпечатъци. В този случай единично допиране ви връща на началния екран, плъзване надясно е стъпка обратно, а наляво извежда листата с дейни приложения.
Камери
На задния панел на смарт телефона към този момент са ситуирани два обектива. В момента множеството сходни устройства оферират разнообразни оптики – най-често е налице една широкоъгълна и една предлагаща двойно оптично приближение. При Z2 Force обаче спомагателният датчик е монохромен. Информацията от него се комбинира с тази от главния за увеличение качеството на фотосите.

Е, можете да снимате и “истински” черно-бели фрагменти (както написа в приложението за камерата), само че елементарният консуматор едва ли би намерил разлика сред тази алтернатива и обезцветяването на някоя цветна фотография на същия обект…

Качеството на получаваните изображения съгласно мен е много положително, без да бие някакви върхове. Например фотографията горе на Народния спектакъл наподобява сносно на пръв взор, само че при разглеждане от близко се усеща софтуерната обработка (за изчистване на шума и изостряне на детайлите).

Добро усещане ми направи държанието на камерата при снимане по здрач. На дясната фотография горе отразената светлина от прозорците постройката бе заслепяваща, само че все пак елементи като драсканиците по кошчетата за боклук са се запазили.

По-долу можете да видите примерни клипчета, снимани със Z2 Force. Първото е с 4K резолюция при 30 фрагмента в секунда:



Можете да снимате и клипчета със занимателен каданс, като оптималната периодичност на фрагментите е 240 в секуда, при 720p резолюция. Имате опция за бързо редактиране на готовото клипче – да посочите къде и какъв брой дълъг да бъде забавеният каданс, както и да стабилизирате изображението. Имайте поради обаче, че стабилизацията води до загуба на качество. Видеото с отлитащите гълъби долу съставлява най-лошия вероятен вид – 720p резолюция плюс стабилизация.



Налице е и опия за снимане при 1080p резолюция при 120 фрагмента в секунда:



Предната камера е на предстоящото равнище. 5 мегапиксела и закрепен фокус. За по-естествени цветове на човешката кожа е налице и предна двутонова мълния.

Финални думи
Motorola са от производителите, предлагащи нещо по-различно на пазара. Техните мото модове са единствената модулна идея, която получи разпространяване. За страдание достъпът до нея е свърза с харчене на повече пари. Това касае най-много модулите, които костват повече от артикули с сходна функционалност. Разбира се, от тях получавате увеличено улеснение – можете просто да закрепите спомагателната батерия или колонката към гърба на смарт телефона си…

Z2 Force е напълно сполучлив смарт телефон, който към момента се усеща като настоящ, макар че в чужбина е на пазара от предишното лято. Основният минус произлиза от главното му преимущество – нечупливият екран. Пластмасата сигурно ще издържи повече на удари и изпускания, само че и е по-лесна занадраскване. Това значи, че ще би трябвало да внимавате какво друго носите в джобовете си… или да се сдобиете със специфичен мод-калъф.

В умозаключение Moto Z2 Force е смарт телефон, който не попада в категорията на класическите подсилени (rugged) модели. Вместо това от компанията са подсилили единствено най-слабата му част. За превъзмогване ежедневните рискови обстановки евентуално това е напълно задоволително...
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР