Актьорът Иван Бърнев вече спечели първата си фестивална награда за

...
Актьорът Иван Бърнев вече спечели първата си фестивална награда за
Коментари Харесай

Иван Бърнев бе награден в Испания за филма Васил

Актьорът Иван Бърнев към този момент завоюва първата си фестивална премия за ролята в испанско-българската копродукция " Васил ", предава в. Сега. Той бе почетен с наградата за основна мъжка роля - дружно с сътрудника си във кино лентата, Карра Елехалде - на фестивала SEMINCI във Валядолид.

Филмът на режисьорката Авелина Прат, продуциран от българското дуо Мина Милева и Весела Казакова, имаше международна премиера на фестивала във Варшава на 16 октомври. На същия конгрес от най-високата категория А предходната година бе показан и " Жените в действителност плачат " на Милева и Казакова. Дни по-късно бе испанската премиера на кино лентата във Валядолид.

Във " Васил " Бърнев си партнира със звездата на испанското кино и телевизия Карра Елехалде ( " Испанска спекулация " ), неведнъж номиниран за най-високото национално кино отличие " Гоя ", както и с актрисата от няколко кино лентата на Алмодовар ( " Кожата, в която пребивавам ", " Хулиета ", " Болка и великолепие " ) Сузи Санчес.



Иван Бърнев още на кастинга се явява с брилянтно теоретичен текст на испански и смайва режисьорката с подготовката си. Чуждият език по никакъв метод не пречи на гъвкавостта му в актьорските задания. Избран измежду голям брой, явили се на кастинга, той поема отговорно задачата да приготви ролята на испански благодарение на Павлина Иванова.

Историята във " Васил " е въодушевена от действителни житейски събития: един ден режисьорката научава, че ексцентричният ѝ татко е приютил български бежанец без документи в дома си. Това всява ужас в фамилията. Прат не желае да показа българите като крадци, наркомани и престъпни и се стреми филмът ѝ да излезе от клишето за имигрантска история. А Васил смайва както самотния Алфредо, по този начин и членовете на локалния шах клуб с гения си да играе бридж и шах, предизвиквайки смяна в живота и полезностите им.

Бърнев и Елехалде вършат извънреден комедиен тандем.



След 67-то издание на фестивала SEMINCI и заслужената премия следват прожекции в Мадрид, Валенсия (фестивалът Мостра де сине), Барселона и от 4-ти ноември филмът започва по кината в цяла Испания. В България можем да го чакаме през 2023 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР