Актуализацията на бюджета се наложи, за да може България да

...
Актуализацията на бюджета се наложи, за да може България да
Коментари Харесай

24 хил. български фирми вземат грантове до дни

Актуализацията на бюджета се наложи, с цел да може България да взе участие в Паневропейския фонд и този от програмата SURE, това са фондове, които да подкрепят със справяне с следствията на ковид най-много в стратегии, които ще се образуват с помагане на заетостта и ликвидност на българските компании. Това разяснява пред бТВ депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

Депутатите утвърдиха в петък актуализацията на Закона за държавния бюджет за 2020 година Това е втората актуализация на бюджета за тази година. Причина за нея е рецесията, породена от COVID-19, с чиито отрицателни стопански последствия страните от Европейския съюз към този момент започнаха да се борят. Ревизията на държавните разходи получи цялостно болшинство от 125 гласа " за " и нито един " срещу " или " въздържал се ".

Румен Гечев от Българска социалистическа партия изясни, че не са имали пререкания с ръководещата коалиция за бюджета, тъй като са съвсем напълно в позитивна посока.

" Около 300 млн. лв. гаранции от страна на българските данъкоплатци, това дава опцията на българското държавно управление и съответните организации и компании, в случай че приготвят положителни планове, те да бъдат конкурентно способни, а парите ще дойдат в България по тези планове в случай, че се представим с конкурентоспособни планове. България дава банкови гаранции, с които получаваме достъп до доста повече средства от Европейски Съюз, само че те ще се разпределят на конкурсна основа ", изясни Гечев.

Той акцентира, че ще се оказва напън и надзор на ръководещите, тъй като това зависи от работа на съответните министерства.

Проектите ще са във всички сфери на бизнеса и стопанската система ни, съобщи Иванов.

Очаква се да се получат грантовете от 173 милиона лв., отпуснати от българското държавно управление, директна безплатна помощ от 3 до 10 хиляди  лв. до края месеца, в идващите дни. А по класацията на до 24 хиляди български компании по ред на постъпване на документите се чака да получат тези средства, добави той.

156 милиона лева  пък ще се провиснал по друга стратегия за междинни и огромни компании.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР