Акциите на виетнамския производител на електрически превозни средства Vinfast се

...
Акциите на виетнамския производител на електрически превозни средства Vinfast се
Коментари Харесай

Виетнамската Vinfast стана третата най-ценна автомобилна компания

Акциите на виетнамския производител на електрически транспортни средства Vinfast се покачиха с 21% в понеделник, като продължиха ралито от предходната седмица, което усили пазарната му стойност над четири пъти до 160 милиарда $, оповестява Reuters.

Компанията дебютира на Уолстрийт този месец и бързо усили оценката си, с цел да се трансформира в третия най-високо оценен производител на коли, като преди него са само Tesla и Toyota.

Но дребното количество обществено налични акции на Vinfast направи скъпите бумаги податливи на волатилност, като в 11 от последните 12 сесии те скочиха или се сринаха с повече от 14%, показва още осведомителната организация и продължава:

„ Акциите бяха на път да прибавят близо 33,6 милиарда $ към пазарната капитализация на компанията, въз основа на цена на акция от 83,33 $. Акциите на Vinfast бяха измежду най-активно следените в Stocktwits, известен уеб страница измежду вложителите на дребно “.

Vinfast е съвсем напълно следена от Фам Нхат Вуонг, най-богатият човек във Виетнам и създател на конгломерата-майка Vingroup, с дял от към 99,7%, съгласно подадената от компанията информация.

Въпреки ентусиазма на пазара обаче, Vinfast е изправена пред дълъг път, преди да може да стартира да се конкурира с Tesla и обичайните производители на коли, които влагат милиарди долари, с цел да завладеят дял от пазара на електрически транспортни средства.

По данни на S&P Global Mobility до юни в Съединени американски щати са регистрирани едвам 137 електрическия автомобил Vinfast.

Освен това компанията навлиза на американския и европейския пазар в миг, когато търсенето на електрически автомобили се забавя, а Tesla води ценова война, с цел да отбрани господстващото си състояние.

Vinfast чака да продаде до 50 000 електрическия автомобил през тази година, спрямо прогнозата на Tesla да достави 1,8 млн. За да подтиква продажбите, Vinfast се отхвърля от метода " непосредствено към потребителя ", употребен от Tesla, и се обръща към дилърите. Компанията също по този начин построява цех за 4 милиарда $ в Северна Каролина.

Сериозни индустриални проблеми за Toyota в Япония

Междувременно вторият в класацията - Toyota Motor Corp, оповестява, че е прекратила работата на всички 14 завода за сглобяване в Япония поради нередовност в индустриалната система. Това стопира производството на вътрешния пазар на най-продавания производител на коли в света.

Смущенията пречат на Toyota да поръчва съставни елементи, като аргументите за повредата се проверяват, макар че " евентуално не се дължат на хакерска атака ".

Японските фабрики стоят зад към 1/3 от световното произвеждане на автомобилния производител, демонстрират изчисленията на Reuters, а проблемите идват в миг, в който вътрешното произвеждане се възвръща след поредност от съкращения, за които от компанията упрекват дефицита на полупроводници.

През първата половина на годината производството на Toyota в Япония е било приблизително към 13 500 автомобила на ден, като в тази численост не влизат тези на останалите производители от групата Daihatsu и Hino.

Това не е първото сходно прекъсване. Миналата година интервенциите бяха прекратени за един ден, когато доставчикът претърпя хакерска атака, още веднъж ориентирана към опциите на Toyota да поръчва елементи.
 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР