Акциите на Arm Holdings на SoftBank се покачиха с почти

...
Акциите на Arm Holdings на SoftBank се покачиха с почти
Коментари Харесай

$65 млрд.: Дизайнерът на чипове Arm поскъпна с 25% при дебютното си IPO

Акциите на Arm Holdings на SoftBank се повишиха с съвсем 25% над дебютната си цена на Nasdaq в четвъртък, съживявайки очакванията на вложителите за поврат на затъващия пазар на първоначални обществени предлагания (IPO), оповестява Reuters и продължава:    “Акциите, които отвориха на цена от 56,10 $, означиха растеж от 24,68% и затвориха на 63,59 $, като по този метод английският производител на чипове получи пазарна оценка от 65 милиарда $ при завръщането си на обществените пазари след седемгодишно неявяване. Цената на първичното обществено предложение беше 51 $ на акция ”.    Силното показване на Arm подсказва, че инвеститорското търсене на първоначални обществени предлагания, което през последните две години беше мощно наранено от геополитическото напрежение и по-високите лихвени проценти, може би се възвръща, считат участници на пазара.    " Това е сполучливо първично обществено предложение ", споделя Салман Малик, сътрудник в Anson Funds в Торонто. " То ще окаже позитивно влияние върху потока от IPO и демонстрира, че тематиката за изкуствения разсъдък е жива и настояща. "     Няколко компании имат проекти да станат обществени през идващите седмици, в това число услугата за доставка на хранителни артикули Instacart, немският производител на обувки Birkenstock и платформата за автоматизация на маркетинга Klaviyo. Ако тези първоначални обществени предлагания са сполучливи, те евентуално ще провокират вълна от борсови стартирания през 2024 година, считат банкери и анализатори, представени от осведомителната организация.   

В сряда Arm си обезпечи оценка от 54,5 милиарда $, откакто дефинира цената на своето IPO в горния завършек на пазарния диапазон, което донесе 4,87 милиарда $ на SoftBank - собственик на 90,6% дял в производителя на чипове. 
Японският капиталов колос придобива Arm в частни ръце през 2016 година за 32 милиарда $. Той се стреми да осребри част от своя дял най-малко от 2020 година, когато се съгласява да продаде Arm на производителя на чипове Nvidia в договорка за 40 милиарда $. Този проект обаче пропада поради регулаторни спънки.    Оттогава насам SoftBank се насочва към първично обществено предложение на акции, макар че то също се сблъсква с избрани провокации, в това число конфликти с английското държавно управление, което води акция за листване на дизайнера на чипове в Лондон.    Въпреки мощното показване в четвъртък, дебютът на Arm отразява спад от 64-те милиарда $, на които е оценена предишния месец, когато SoftBank купува 25% дял от компанията, който не има директно към оня миг, от своето поделение Vision Fund.    Но това не е понижило ентусиазма на основния изпълнителен шеф на SoftBank Масайоши Сон за производителя на чипове, декларира основният финансов шеф на компанията Джейсън Чайлд пред Reuters:    " Той е много оптимистично надъхан към нея. Цената през днешния ден или в близко бъдеще не е в центъра на вниманието му. Фокусът му е къде ще бъде цената в по-далечна вероятност. "    

Arm е незаменима в екосистемата на софтуерния хардуер, защото нейните чипове зареждат съвсем всеки смарт телефон в света. Миналия месец компанията оповести, че годишните ѝ доходи са спаднали с 1%, защото двата ѝ най-големи пазара - на смарт телефони и лични компютри, се свиват.  
Чайлд декларира, че Arm към момента може да усили продажбите си, защото получава 5% лицензионни такси за чипове, създадени с най-новата технология, спрямо 3% при предходната версия. Едновременно с това най-вероятните модели, които употребяват технологии на Arm, са от премиум сегмента - т.е. смарт телефони с по-високи цени.     Най-близкото съпоставяне на Arm във връзка с оценката може да бъде направено с дизайнерът на схеми Cadence Design Systems. Неговата пазарна стойност е 35 пъти по-висока от предстоящата му облагата към 2025 година, до момента в който тази на Arm при цена от 51 $ на акция - 29 пъти по-висока.   Смирение на инвеститорите    През последната година вложителите започнаха да обръщат по-голямо внимание на рентабилността, заобикаляйки започващите компании, които харчат пари в брой и които през 2021 година получиха високи оценки с помощта на рекордната година от позиция на покупко-продажбите.    Десетте най-големи американски IPO-та за последните четири години са се намалили приблизително с 47% по отношение на цената на затваряне в първия си ден на търговия, демонстрира анализът на данните на LSEG към петък. Инвеститорите, които са купили на върха на ценовия скок в границите на деня, който постоянно се случва при високопрофилни листвания, са се справили още по-зле - със междинна загуба от 53%.   

" Цената на договорката беше в границите на нейния диапазон, което ми подсказва, че вложителите са чувствителни към цените, а бордовете и капиталовите банки демонстрират малко примирение ", споделя Джордан Стюарт, портфолио управител във Federated Hermes. 
Макар че мощният дебют на Arm евентуално ще насърчи други софтуерни компании да продължат с IPO-тата си, той евентуално не е сигнал за завръщане към мощния пазар от 2021 година, споделя още Стюарт и прибавя: “Сектори като биотехнологичния евентуално ще останат неактивни през идващите една-две години, до момента в който лихвените проценти не стартират да падат, което ще направи акциите по-привлекателни по отношение на облигациите ”.    По думите му " ще се следи освен разграничение измежду вложителите, само че и цялостно неявяване на някои браншове от пазара, до момента в който не се промени режимът на лихвените проценти. "    Добра вест за Nasdaq    Дебютът на Arm също по този начин дава на Nasdaq, която в последна сметка печели листването, евентуален тласък за предстоящ растеж на приходите.    Големи покупко-продажби като тази с Arm обезпечават на Nasdaq краткосрочна гласност и са дълготраен залог за увеличение на непрекъснатите доходи, които борсата събира от годишните такси за листване, споделят анализатори.    " Всеки път, когато Nasdaq получи нова записана компания, тя е в положение да усили приходите си освен посредством регистрацията, само че и посредством другите услуги, които продава на тези регистрирани компании на своята борса ", подчертава Андрю Бонд, ръководещ шеф и старши финтех анализатор в Rosenblatt Securities.         

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР