Активисти за правата на човека критикуваха новите ограничения за абортите

...
Активисти за правата на човека критикуваха новите ограничения за абортите
Коментари Харесай

Нова вълна на недоволство след смъртта на поредна бременна жена в Полша

Активисти за правата на индивида подлагаха на критика новите ограничавания за абортите в Полша след следващия случай на починала бременна жена. Семейството на 37-годишната жена казват, че тя е умряла в резултат на зараза, обвързвана със заболяване на плода.

Младата жена постъпва в болница с болки в корема, до момента в който е бременна с близнаци, описват от фамилията й. Тя губи едното на 23 декември, само че лекарите вземат решение да изчакват да видят дали могат да спасят втория плод.

„ Отстраняването на мъртвия плод не беше позволено, тъй като полското законодателство строго не разрешава това “, пишат те във Facebook.

„ Лекарите чакаха виталните функционалности на другия близнак да се стабилизират от единствено себе си цели осем дни “ – описват от фамилията.

Вторият плод почива на 31 декември заради „ импровизиран аборт “, до момента в който дамата остава в болница в  град Ченстохова, а тя губи живота си преди броени дни. Полските правосъдни органи споделят, че проверяват гибелта на дамата и следва да открият дали медицинският личен състав я е изложил на ненужни опасности.

Противоречивото законодателство във връзка с абортите в Полша предходната година провокира всеобщи митинги. Конституционният съд на страната постанови, че абортите заради болести на плода са " противоконституционни ", в допълнение към така и така лимитираното законодателство. Всички аборти към този момент са неразрешени в Полша, с изключение на в случаите на обезчестяване и блудничество или когато се счита, че животът или здравето на майката са в заплаха.

Amnesty International, Human Rights Watcх, Световната организация против изтезанията и няколко други неправителствени организации осъдиха ограничаващия правата на дамите закон.

„ Законът има пагубно влияние върху живота на дамите. Препятствията, пред които са изправени, когато се борят за достъп до аборт, внезапно се усилват, а това води до трагични следствие за доста от тях и техните фамилии “. споделиха от неправителствените организации.

Миналата година хиляди поляци излязоха на митинг, когато 30-годишна жена умря отново поради затруднения с плода. Активисти за правата на дамите изразиа недоволството си пред Конституционния съд във Варшава в сряда. Според неправителствени организации над 1000 полски дами към този момент са се обърнали към Европейския съд по правата на индивида, с цел да оспорят съвсем цялостната възбрана на абортите. За съпоставяне – преди стягането на закона приблизително 200 000 дами са прекъснали бременността си нелегално или в чужбина, до момента в който по-малко от 2 000 законни аборта са осъществявани всяка година в Полша.
Полша през очите на една млада и ядосана актриса
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР