Активисти на природозащитната организация Грийнпийс – България влязоха с каяци

...
Активисти на природозащитната организация Грийнпийс – България влязоха с каяци
Коментари Харесай

Акция по вода срещу неутолимата жажда на енергетиката в Маришкия басейн

Активисти на природозащитната организация " Грийнпийс " – България влязоха с каяци в охлаждащия електроцентралите в Маришкия байсейн бент. " Овчарица " и разпънаха по вода банер с обръщение " Избирам водата ". Демонстрацията в сряда е апел за предпазване на водните запаси в Източномаришкия речен басейн, употребявани в големи количества в енергетиката.

Екоорганизацията популяризира и заключения от собствен нов теоретичен отчет " Неутолимата жадност на енергетиката ", създаден дружно с учени от университета в Лайден, Нидерландия.

Според проучването водните запаси в региона на комплекса " Марица Изток ", където са съсредоточени 90 % от въглищните електроцентрали на България, са подложени на мощен напън. При това той ще продължава, в случай че се приложи до момента афишираната енергийно политика за опазване на въглищните енергийни мощности и след 2030 година Тази наклонност безспорно би заплашила сигурността на електроенергийно произвеждане, само че също по този начин би нараснала конкуренцията за вода сред локалните консуматори, селското стопанство и друга индустрия в този стопански добре развъртян район на България, установи отчетът.

" Енергийната политика на България сега е политика на безучастие и празни очаквания. В нея няма явен период за прекъсване на потреблението на въглища и обективен преход към произвеждане на сила от слънцето и вятъра. Предстоящите избори биха могли да се трансфорат в насочна точка за промяна в енергетиката, само че за задачата е належащо политиците да подхващат смели дейности, а гласоподавателите интензивно да ги изискват и след датата на вота ", разяснява Меглена Антонова, началник на акциите на " Грийнпийс " – България, представена в известието.

Според организацията продължаващата употреба на комплекса " Марица Изток " може да провокира сериозен воден дефицит в два от притоците на р. Марица - директно в река Сазлийка, а в река Тунджа – посредством отклонението, което поддържа непрекъснатата нужда от вода в бент. " Овчарица " за изстудяване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР