Ако зададем на хората въпросът какви са били последните две

...
Ако зададем на хората въпросът какви са били последните две
Коментари Харесай

Бумът в градинарството е достигнал екстремни нива, твърди ново изследване

Ако зададем на хората въпросът какви са били последните две пандемични години, множеството биха дали отговор - ужасни, кошмарни. Но те са били ужасно благотворни за развиването на един дребен агро бранш - зелената промишленост - разсадници за растения и оранжерии, домашни градини.
Бумът в градинарството е достигнал рискови равнища, твърди ново проучване, направено от екип на Университета на Джорджия. Много хора, заточени по къщите си поради локдауните и другите строги ограничения срещу пандемията от Covid-19, откриха успокоение и запълване на времето потапяйки се в новото си занимание - хем хриятно, хем потребно.
От над 4200 интервюирани, един от всеки трима души е почнал да се занимава с градинарство през 2020 година Мнозина са нараснали тревните площи в парцелите си, създали са нови лехи с растения, прегрупирали са озеленяването в дворовете си.
„ Лихвите бяха ниски, хората взеха решение да рефинансират средства, което пък им даде опция да влагат в домовете си “, сподели Бенджамин Кембъл, водещ създател на проучването и доцент в Колежа по селскостопански и екологични науки. Оставайки по къщите си, хората (независимо дали живеят сами или с децата си) взеха решение да се занимават с градинарство. Това докара до голямо търсене на семена и млади растения.
Малко под половината от респондентите декларирали обаче, че не възнамеряват да градинарстват и в бъдеще с темпото, с което са го правили в дългите пандемични месеци. Но пък всеки десети запитан споделя, че ще продължава и отсега нататък. Интересното е, че измежду мераклиите да прекарат свободното си време по лехите в двора си не са единствено пенсионери, това предпочитание имат и много от милениумите, а и по-младите, сочат данните.
Според Кембъл от дълго време е научно потвърдено, че растенията оказват помощ по доста разнообразни способи за здравето на човешката душeвност. Градинарството освен дава на хората нещо за правене, само че им дава и малко повече благополучие, споделя ученият.
Някои респонденти са имали по-прозаична причина да прекопаят дворовете си - развъждане на храна за прехранване. Около 14% от участниците в изследването са декларирали, че ще се занимават с градинарство и в бъдеще, тъй като са загрижени за дефицита на храна. 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР