Ако в близките дни ръководството на областната болница в Ямбол

...
Ако в близките дни ръководството на областната болница в Ямбол
Коментари Харесай

Ямболски медици се готвят за колективно подаване на оставки

„ Ако в околните дни управлението на регионалната болница в Ямбол не извърши наредбите на новоприетата методиката за формиране на работните заплати в опазването на здравето, на 31 юли ще последва групово подаване на оставки от личния състав на лечебното заведение “.
Това сподели за Actualno.com ръководителят на Регионалната лекарска гилдия в града доктор Петър Папашимов.
Работещите в МБАЛ „ Свети Панталеймон “ са безапелационни, че в случай че до дни трудовите им хонорари не бъдат преведени в сходство с признатите от Министерството на здравеопазването стандарти, алтернативата ще бъде или те, или болничното управление. Което на процедура основава риск Ямбол да остане без регионална болница - защото няма да има кой да работи в нея.
Заплатите в ямболската регионална болница са най-ниските в страната, акцентира доктор Папашимов. И добави, че възнагражденията на санитарките да вземем за пример са по-ниски даже от минималната работна заплата за страната - 560 лв.. Ръководството на болничното заведение принудило дамите да се съгласят да работят на 7-часов работен ден, под угрозата да бъдат съкратени, и сега те работят за 490 лв. на месец. Отделно от това са ощетени и в трудовия си стаж.
Лекарите в МБАЛ „ Свети Панталеймон “ получават 850 лв. съществена заплата, макар, че според признатия нов Колективен трудов контракт в опазването на здравето, стартовата заплата за доктор би трябвало да е 1 150 лв., за доктор със компетентност – 1 300 лв., а за шеф на поделение – 1 500 лв.. Същото важи и за медицинските сестри, които в ямболската регионална болница вземат 640 лв. съществена заплата, при заложен базов стандарт от 952 лв..
„ Ръководството на болничното заведение изяснява ниските трудови хонорари с някаква сделка сред шефовете на регионалните лечебни заведения и с повишилите се разноски за прехрана. Но ние също изхранваме фамилии, и разноските ни за прехрана също са се нараснали “, разяснява доктор Петър Папашимов. „ Освен това осъществяването на нормативната уредба не е проблем на личния състав, а на шефовете на болничното заведение. Нашата задача като медицински личен състав е да лекуваме болните и да се грижим за тях, което считам, че ние вършим добре. А повишението на приходите и ефикасното систематизиране на финансите е задачата на мениджмънта. Ако той не е в положение да се оправи, значи е време да си върви “, безапелационен бе ръководителят на Регионалната лекарска гилдия.
На 15 юли над 150 лекари, медицински сестри и санитари излязоха на протест пред МБАЛ „ Свети Панталеймон “ с претенции за заслужено заплащане на труда си. В околните дни следва нов митинг, с поддръжката на цивилен организации.
„ Гражданите на Ямбол са зад нас, което значи, че имат вяра в нашата справедливост и застават зад нашите претенции “, посочи още доктор Папашимов.
И уточни, че през последните осем години – интервала на настоящето болнично управление, над 30 водещи експерти са напуснали ямболската болница.
Най-вече поради унизително ниското възнаграждение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР