Ако традиционното схващане за работата на мнозинството в парламента е

...
Ако традиционното схващане за работата на мнозинството в парламента е
Коментари Харесай

ГЕРБ-ДПС-ИТН блокират приемането на мерки срещу корупцията

Ако обичайното разбиране за работата на болшинството в Народното събрание е да приема законодателни промени, то 47-ят парламент в последните седмици промени тази визия. В обстановката, зародила след гласувания избор на съмнение на държавното управление на Кирил Петков, новото болшинство, образувано от ГЕРБ, Движение за права и свободи, " ИТН " и " Възраждане ", работи тъкмо противоположното - демонстративно саботира даже първичното разискване в отрасловите парламентарни комисии на импортирани значими законодателни промени. Не е изключено повода да е, че множеството от тях са със мощна антикорупционна устременост.

" Маските паднаха ", заключи в сряда следобяд ръководителят на правната комисия в Народното събрание Милен Матеев откакто стана ясно, че съвещание и тази седмица няма да има. Така за трети път беше провален опитът да стартира разглеждането на новия антикорупционен закон. Ако дебатите по актуализацията на бюджета предходната седмица бяха оправданието за провалянето и на двете съвещания на комисията, тази сряда членовете й от ГЕРБ и Движение за права и свободи въобще не се появиха, а представителите на " ИТН " не влязоха в залата - стояха пред вратата ѝ по думите на депутата от Българска социалистическа партия Явор Божанков. Заседанието, което беше планувано за 14.30, по този начин и не стартира заради липса на кворум.

Проектозаконът за КПКОНПИ е в Народното събрание към този момент съвсем месец. Той беше импортиран от " Продължаваме промяната " ден, откакто Слави Трифонов отдръпна министрите си от кабинета " Петков ", а депутатите от " ИТН " напуснаха ръководещата коалиция. Според представители на Политическа партия измежду аргументите за разпадането на четворната коалиция е и съпротивата на Има Такъв Народ против плана за антикорупционен закон, както и против предлагането новата КПКОНПИ да бъде управлявана от Бойко Рашков.

Законът вкарва нови фигури в битката с корупцията - на проверяващите инспектори. Те ще работят по необятен кръг закононарушения, ще имат проверяващи функционалности и ще могат да желаят подпомагане, сведения и документи от десетки органи - държавни и общински.
Реклама
Авторите на проектозакона твърдят, че новият антикорупционен орган няма да е паралелна прокуратура, тъй като всичко, събрано от инспекторите, ще стига до съд след преценка на държавните обвинители. Инспекторите обаче ще могат да апелират пред съда прокурорските отводи да бъде формирано досъдебно произвеждане.

От Има Такъв Народ се оповестиха срещу закона, а партията дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи саботира всички опити за разглеждането му. Не е ясно какви са рецензиите на групировката на Трифонов против вътрешния министър в оставка Бойко Рашков. За съпротивата на ГЕРБ и Движение за права и свободи пояснение има. ГЕРБ упрекват персонално Рашков за ареста на Бойко Борисов напролет на тази година, а Движение за права и свободи го упрекнаха в " репресии " откакто той и екипът му започнаха ефикасни ограничения против пазаруването на гласове в изборни региони на Движение за права и свободи по време на трите парламентарни избора предходната година.
Блокиране и на енергийната и районната комисия
По същото време съвещание в сряда трябваше да има и енергийната комисия в Народното събрание. Мнозинството на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ провалиха и него. Дневният ред предвиждаше гледане на два значими плана. Единият урежда смяна във действието на данъчните хранилища, по този начин, че да се обезпечи по-голяма конкуренция на пазара на горива. Другият е обвързван с ограничението на бюрокрацията при издаване на разрешителни за слънчеви панели за лично ползване.

На същото съвещание трябваше да бъде изслушан и енергийният министър Александър Николов - в границите на блиц контрола на комисията.
Реклама
Ден по-рано, във вторник, същото болшинството на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ провали кворума и на комисията по районни въпроси. Тя трябваше да прегледа четири значими законопроекта - промени в Закона за публичните поръчки, в Закона за устройството на територията, Закона за пътищата и Закона за локалното самоуправление и локалната администрация.

Депутатът от " Продължаваме промяната " Александър Дунчев написа в профила си във " Facebook " преди съвещанието, че " в Народното събрание стартира следващият конфликт сред гражданското общество и строителното лоби ". Сблъсъкът обаче не се състоя.

Според депутата от Демократична България Ивайло Мирчев измененията вадят очите на два вида субекти: " едните са обичайните играчи с ползи в енергетиката, а другите - строителните фирми-корупционни касички, които от години източват бюджета ". " На това би трябвало да бъде комплициран край, а в петък от 11:00 часа привикваме изключителна комисия, с цел да проверим дали и този път сътрудниците от новата коалиция ще бойкотират съвещанието ѝ ", сподели още Мирчев.
Новото болшинство блесна и в здравната комисия
Миналата седмица съвещанието на комисията по опазване на здравето не беше демонстративно провалено, само че по предложение на доктор Ивайло Христов от Има Такъв Народ и под диктовката на ГЕРБ дневният ред беше понижен от 4 на 2 точки, като Христов изясни, че този парламент има напълно малко време и би трябвало да се концентрира върху значимите неща.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Свят 3 Пазари 1 Енергетика 2 Свят 3 Седмицата 1 Коментари и разбори 2 Енергетика 3 Свят Реклама
По този метод бяха непосредствено отхвърлени две точки, а комисията въобще не се срещна с проблемите на образната диагностика, без значение, че рентген и скенер са част от множеството клинични пътеки в болница.След това Христов гласоподава против импортиран от самия него законопроект за ТЕЛК.

С гласовете на новата коалиция и по предложение на " Възраждане " беше тотално объркана и актуализацията на бюджета на здравната каса, като бяха признати два взаимно изключващи се текста. Наложи се те да бъдат поправяни след доста полемики в преходните разпореждания на закона за държавния бюджет.
Свързани публикации Реваншът на обръчите: Няма договорка, няма държавно управление 24 юни 2022, 06:05 Любомир Аламанов: ГЕРБ жертваха бъдещето на България, единствено и единствено да навредят на държавното управление 23 юни 2022, 14:50 ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане " смъкнаха кабинета " Петков " 22 юни 2022, 19:28 Битката в обединението " за " и " срещу " корупцията продължава 26 май 2022, 18:06 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Полина Паунова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР