Ако сте станали жертва на рансъмуер атака и файловете ви

...
Ако сте станали жертва на рансъмуер атака и файловете ви
Коментари Харесай

Cisco публикува декриптор за поредна рансъмуер заплаха

Ако сте станали жертва на рансъмуер офанзива и файловете ви са заключени с добавени към тях уголемение.THANATOS, не всичко е изгубено за скъпите ви данни.
Хората от Cisco Tallos екипа разгласиха тези дни декриптор за още една рансъмуер опасност – THANATOS. Става дума за дейна сега акция, която криптира информацията на жертвите с уголемение към файловете.THANATOS.

THANATOS съставлява разрастваща се и сега, комплицирана опасност, чиито създатели желаят откуп освен посредством общоприетия биткойн, само че и в Bitcoin Cash (BCH), Zcash (ZEC), Ethereum (ETH) и други криптовалути. Освен това, заради метода на криптиране, създателите на опасността не декриптират информацията, дори и при заплатен откуп.

Появила се през февруари, опасността получава няколко версии, като разпространителите усъвършенстват методите ѝ за снабдяване, криптирането и своите запаси. Изглежда един от главните способи за дистрибуция е посредством платформата на Discord, където идва като осъществим файл, който би трябвало да е мод за Minecraft.

За разлика от други закани, които криптират файлове по заложени авансово параметри и разширения, Thanatos криптира всеки файл с уголемение. Криптирането се реализира посредством AES-256,а декриптиращия ключ бива премахнат. Криптираните файлове биват записани във файловата система, а оригиналите им биват изтрити.

Специалистите от Cisco са се натъкнали на любопитна детайлност. Макар и комплицирана опасност, създателите ѝ не са генерирали до момента задоволително доход, като от адресите, посочени в бележките за откуп, видени от Tallos, нарушителите са получили едвам $720.

„Дали за облага или да заличи информацията, нападателите не престават да нападат крайните консуматори. Тази зловредна стратегия потвърждава какъв брой елементарно е през днешния ден за всеки да нападна потребителите. Няма потребност да сте ловък нарушител, с цел да аргументите безпорядък. Освен това, има безконечен ресурс от вектори за офанзива. В този случай да вземем за пример, атакуващата страна се възползва от чат програмата Discord. Следователно е значимо да се подходи към сигурността съществено и да се подхващат стъпки за застраховане на сигурността на системите, без значение дали се употребяват за персонални или бизнес цели. Тъй като доста от тези офанзиви се възползват от потребителите, нужно е да сте деликатни, когато отваряте приложени файлове от незнайни източници или да кликате на незнайни връзки“, пишат от Tallos.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР