Ако се запазят актуалните темпове на промяна, разликата в заплащането

...
Ако се запазят актуалните темпове на промяна, разликата в заплащането
Коментари Харесай

Колко да чакат жените за равни заплати с мъжете

Ако се запазят настоящите темпове на смяна, разликата в заплащането сред двата пола в Европейски Съюз няма да бъде отстранена до началото на идващия век, демонстрира проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП).

Данните на Евростат, представени и от КНСБ, сочат, че разликата в заплащането сред половете в Европейски Съюз се е затворила с 1% през последните осем години, което значи, че дамите ще чакат още 84 години - до 2104 година, с цел да реализиран равно възнаграждение, в случай че тази настояща наклонност продължи.

От ЕКП сигнализират, че без обвързващи ограничения за тъждество на заплащането, които да трансформират обстановката, разликата сред половете ще продължи да нараства в девет страни членки. България е една от тях, защото разликата в заплащането се резервира към 13% през 2010 и 2018 година, демонстрират цитираните от ЕКП данни. Същата е обстановката и в страни като Латвия, Полша, Малта, Португалия, Словения.

Жените в Германия и Чехия пък ще чакат до 2121 година за еднообразно възнаграждение. Най-бавно разликата се затваря във Франция (0,1% от 2010 г.) и в случай че това продължи, на страната ще са й нужни над 1000 години, с цел да реализира тъждество.

Жените в други девет страни ще би трябвало да изчакат до втората половина на този век. Най-бързо неравенството ще изчезне в Румъния, Люксембург и Белгия - надлежно през 2022, 2027 и 2028 година

На този декор от ЕКП показват безпокойствие, че Европейската комисия е забавила публикуването на предстоящата инструкция за бистрота на заплащането и вместо на 4 ноември, когато е Денят на равното възнаграждение, ще я разгласи на 15 декември. Според ЕКП реализацията на самодейността е сложена под въпрос. Конфедерацията е изпратила писмо до ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, с цел да изиска изясненост по отношение на повода за забавянето и увещание, че работата по директивата ще продължи.

„ Големият бизнес обича да се преструва, че реализираме прогрес в намаляването на разликата в заплащането сред половете посредством доброволни ограничения. Но дамите биха чакали над 100 години за равно възнаграждение в Европа, в случай че смяната продължи със сегашните си темпове. Жените, които са работили на първа линия по време на рецесията Covid-19 в редовно подценявани грижи, би трябвало да получат правдивост. Урсула фон дер Лайен повдигна вяра за действителна смяна с обещанието си да обвърже ограниченията за бистрота на заплащането в границите на 100 дни, само че това наподобява се изплъзва от дневния ред под натиска на тези, които са настроени против дамите и равенството. Призоваваме ръководителя на Комисията да поддържа комисар Дали и да даде приоритет на ограниченията за бистрота на заплащането, които са незабавно нужни за реализиране на действителен прогрес към равенството. Предлагаме цялостната поддръжка на синдикатите “, разяснява заместник-генералният секретар на ETUC Естер Линч.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР